Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Var det den blivande skolministern vi såg?

Var det den blivande skolministern vi såg i Agenda i går debattera med den avgående? Gustav Fridolin ville förstås inte ge något svar på den frågan. Ändå kan man väl misstänka det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men säker kan man förstås inte vara. Socialdemokraterna är själva mycket sugna på att få denna profiltaburett. Man gör det på goda grunder. Väljarna har störst förtroende för Socialdemokraternas skolpolitik. Först på femte plats kommer Miljöpartiet – efter även FP, M och V i SVT:s vallokalsundersökning. Även om lärarna helst ser Gustav Fridolin som ny skolminister, så har han inte lyckats skapa särskilt stort förtroende för partiets skolpolitik. Att t o m ligga efter V, som mest pratade om vinster i välfärden i valrörelsen, säger en del.

MP talade före valet mycket om kraftiga lönelyft – 10 000 kronor mer i månaden. Det löftet lyckades Mats Knutson och Anna Hedenmo i SVT:s partiledarutfrågning smula sönder rejält. I uppgörelsen nu finns ett löfte om högre löner, men ganska vagt formulerat:

”Inom ramen för den nationella samlingen kommer regeringen att tillföra resurser och föra en dialog med parterna för att möjliggöra att lärarnas löner höjs.”

Jag hittar inte heller något spår av Stefan Löfvens utspel i Vasaparken i sitt sommartal. Det var ju då han lovade att ungdomar skulle få studiemedel för att ta körkort om de klarat av gymnasiet. Om det finns inget i Socialdemokraternas egen beskrivning av skoluppgörelsen.

Gustav Fridolin blev dessutom tvungen att försvara ett inslag i uppgörelsen som hans parti inte föreslagit – obligatorisk gymnasieskola. Det är S som drivit det kravet. Nu kanske det blir Fridolins otacksamma uppgift att baxa det genom riksdagen. Jan Björklund sa blankt nej. Det får man utgå från att övriga borgerliga partier också gör. Vänsterpartiet har talat om en 12-årig skolplikt, så där kan nog regeringen få assistans. Vad Sverigedemokraterna vill vet jag inte. Inget som partiet skriver om skolan på sin hemsida handlar om obligatoriskt gymnasium. Överhuvudtaget tillhör inte skolan någon av partiets viktigaste profilfrågor.

Men S och MP kan alltså inte vara säkra på att ens deras första stora uppgörelse går igenom helt.

Att skolan blev den blivande rödgröna regeringens första uppgörelse var däremot inte oväntat. Dels är den tämligen okontroversiell jämfört med kärnkraft, försvar, miljöskatter, Förbifart Stockholm, Bromma flygplats etc. Dels var den väljarnas viktigaste fråga i 2014 års val enligt SvTs valu.

Skolan har också varit Socialdemokraternas profilfråga tillsammans med arbetslösheten i flera år. Men det första steget mot dagens väljarstöd för skolpolitiken togs faktiskt redan av Mona Sahlin.

Hon började tvätta bort stämpeln av S som flumskoleparti, bland annat genom att driva igenom betyg redan från åk 6 i stället för i åk 8, som var partiets tidigare linje.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!