Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Uppenbart att han försöker värva fler socialdemokrater

Jimmie Åkesson slog publikrekord hittills under politikerveckan i Järva. Men det betyder inte att alla var där för att heja på honom. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag satt själv på en bänk med ortsbor som redan före talet sa att de inte alls gillade honom och hans parti. "Vi ska gå när han börjar tala" sa de . Det gjorde de också i en uppenbart organiserad tyst protest. Men dessförinnan hade högljudda demonstranter lyckats störa och avbryta mötet vid två tillfällen. De fördes undan av polis. Men kvar var fortfarande ett stort antal åhörare som fick höra ett budskap som man inte hör så ofta annars:

– Jag är för invandring, hävdade SD-ledaren.

Men länge har SD haft som mål att 90-95 procent av flyktingarna ska avvisas. 

Ändå hade SD visst stöd bland utlandsfödda redan i 2014 års val. Fler än Centern, Liberalerna och KD enligt SVT:s vallokalsundersökning. Men i Tensta och Rinkeby var stödet sämre. I Tensta centrum så lågt som 0,74 procent 2014.

Men sen dess har partiet gått fram kraftigt i hela landet också bland utlandsfödda. Det är enligt SCB:s maj-undersökning tredje största parti bland utlandsfödda. Allra mest nöjd var Jimmie Åkesson över att andelen utlandsfödda kvinnor har femdubblats i den undersökningen.

Åkessons egen förklaring till att SD kan vinna väljare i förorter med många utlandsfödda är att där finns både grov brottslighet och religiös extremism och de som är laglydiga och inte gillar extremism söker sig till det parti som vill sätta stopp för de avarterna. Det är nog lite av önsketänkande. Jag var själv på Tensta torg för 10-20 år sen och gjorde reportage. Redan då fanns det äldre Tenstabor som tyckte att det nu daltades för mycket med invandrarna. "När jag kom, blev jag tvungen skaffa jobb. Nu kan de leva på bidrag", minns jag att en arg äldre kvinna med finska rötter sa.

SD-ledarens huvudbudskap var annars: Ni är välkomna hit om ni anpassar er till vad som gäller i Sverige. Han till och med anknöt till en gammal socialdemokratisk paroll: Man gör sin plikt, sen kan man kräva sin rätt. Ovanpå det anknöt Åkesson både till Per Albin Hansson och Tage Erlander.

Det är uppenbart att han försöker värva ännu fler socialdemokrater. Åkesson sa till och med att han inte utesluter att SD blir största parti i nästa val. Vi lockar fler kvinnor, fler storstadsväljare och människor med bakgrund i annat land. Jag har svårt att ro att SD ska bli största parti, men tvärsäker tror jag ingen längre vågar vara. SD har haft 20 procent även i traditionella opinionsundersökningar samtidigt som S haft 27-28 procent. Och partiet har ju redan passerat M.

Mot Åkessons prognos talar möjligen att det nu tycks rulla en anti-högerpopulistisk våg över Väst-Europa. Ukip i Storbritannien, Wilders i Nederländerna och Le Pen i Frankrike gjorde alla sämre val än väntat. Sann-Finländarna har hamnat under tio procent, även om det i huvudsak beror på att de numera sitter i en regering som tvingas till nedskärningar.