Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Tv-duellen kan sänka Fredrik Reinfeldt

Statsministerdueller lockar inte sällan fram de sämsta sidorna hos partistrateger.

Partierna lurpassar på varandra för att få optimal tidpunkt för mötet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfven

DAGSFORM:

Behöver knappast göra något alls. Allt går just nu de rödgrönas väg. Även om opinionssiffrorna för hans eget parti är långt ifrån imponerande.

 

BÄSTA ARGUMENT:

Alliansen i har regerat i åtta år och har uselt opinionsstöd. Väljarna gillar inte det regeringen gjort.

 

DEBATTFÖRMÅGA:

Är vår politiskt oerfarnaste statsministerkandidat någonsin. Han kan därmed inte de politiska sakfrågorna tillräckligt bra. Blir beroende av den duellträning Jan Larsson m fl ger honom i förväg. Har dock en sympatisk framtoning som ger mediala poäng.

 

TOTALBETYG:

13 getingar

Fredrik Reinfeldt

DAGSFORM:

Befinner sig i opinionsmässig och medial styv kuling. Trots att han nu är flitigare i medierna än sammantaget på flera månader, så vänds allt han och regeringen företar sig mot dem. Ännu värre än den motvind Göran Persson befann sig i 2006.

 

BÄSTA ARGUMENT:

Att väljarna inte kan veta vad en regering med Stefan Löfven som statsminister betyder, så länge man inte vet vem eller vilka som ska ingå i den regeringen. Liksom att alliansen har eliminerat många konfliktytor. S kan varken skälla på regeringens skolförslag eller anklaga den för att sänka skatterna, även om Löfven nog kommer att försöka med det senare.

 

DEBATTFÖRMÅGA:

Är till skillnad från sin motståndare ytterst påläst. Han är också repliksnabb. Har dock en tendens till arrogans, som i den mediala motvind han befinner sig, lätt blåses upp till hån.

 

TOTALBETYG:

12 getingar

Bottenrekordet torde ha nåtts 1994 då det en söndag plötsligt annonserades att det skulle bli duell mellan dåvarande statsministern Carl Bildt och utmanaren Ingvar Carlsson. Men inte i tv. Utan en radioduell. Och inte på någon central arena, som kunde locka mycket folk.

Nej, i Gnosjö av alla ställen. Och trots att valutgången redan då var given. Oppositionen hade solklar ledning. Det enda historiska förutom platsen för duellen var ett bevingat ord som Carl Bildt myntade. Han talade om den rödgröna röra som hotade att ta över Sverige. Det var inte bara allitterationen som gjorde uttrycket klassiskt utan kanske lika mycket Carl Bildts halländska tungrots-r.

Det är inte heller statsministerdueller alltid gynnar segraren. Olof Palme ansågs oftast ha vunnit duellerna mot Thorbjörn Fälldin debattekniskt. Men ibland på ett så arrogant och elakt sätt att Fälldin fick sympatierna.

Inför kvällens duell i "Agenda" har nog Fredrik Reinfeldt skäl att att dra lärdom av Palmes föga framgångsrika attityd. Vår nuvarande statsminister är totalt överlägsen sin motståndare i politisk erfarenhet. Han har allt som en erfaren politiker behöver ha. Han har varit statsminister i åtta år. Han har träffat de stora världsledarna. Barack Obama kallar honom Fredrik. Han har varit tung riksdagsledamot och ordförande i sitt ungdomsförbund.

Stefan Löfvens rikspolitiska cv är så kort att det ryms på hans visitkort. Ledamot i Socialdemokraternas VU och partiledare sen två år.

Reinfeldt är dessutom repliksnabb som de flesta före detta ungdomsförbundsordföranden. Han är också precis som statsministrar ofta är mycket insatt i de politiska sakfrågorna, trots att man som regeringschef inte har ansvar för något enskilt sakområde. Men som sådan måste man läsa in sig i minsta detalj för att kunna förhandla och kompromissa. Djävulen sitter ju i detaljerna brukar det ibland heta.

Allt det här gör honom till en skicklig debattör i klass med Göran Persson, Carl Bildt och Olof Palme. Men han har en svaghet i sin framtoning. Hans eftertänksamma lugn i vanliga fall, övergår ibland i debattens hetta i hetsighet. Inte alls i nivå med Palmes arrogans men tillräckligt för att S-sympatisörer på Twitter ska beskriva honom som hånfull, om Löfven förlorat själva debatten.

Stefan Löfven påminner lite om sin ångermanländska före detta partiledarkollega - Thorbjörn Fälldin. Han är lugn och ger ett förtroendeingivande intryck. Lite grann som en granne man gillar.

Men för den initierade märks det hur beroende han är av det spindoktorerna präntat i honom.

Den korta debattiden på så där 20 minuter gynnar därför S-ledaren. Även en oerfaren politiker ska klara en så kort duell.