K-G Bergström

Trump och Åkesson tvingar Löfven ut i landet

Stefan Löfven inledde sin Sverigeturné i Lessebo på måndagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Stefan Löfven är livrädd att Jimmie Åkesson ska lyckas upprepa det Donald Trump gjorde i USA. Regeringens fokusering på landsbygden kan inte tolkas på annat sätt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om någon möjligen tror att svenska regeringen inte låter sig påverkas av Donald Trumps valseger i USA, kan hen nog glömma det. I veckan kommer ingen att undgå den effekten.

Stefan Löfven gör 13 nedslag på svensk landsbygd. Lessebo, Växjö och Alvesta på måndagen. Tidaholm, Skövde och Lidköping på tisdag och Östersund, Vemdalen och Sveg på onsdag. Fyra platser till på torsdag och fredag. Han är inte ensam.  Åtskilliga andra statsråd åker också utanför tullarna i veckan.

Donald Trump anses ha vunnit presidentvalet tack vare att han fokuserade på de frustrerade landsbygdsväljarna i USA. De tyckte att deras egentliga parti, Demokraterna, hade svikit vita arbetare.

Vi såg Stefan Löfvens reaktion snabbt. Han flyttade sitt traditionella jultal från Stockholm till Enköping. Ändå kan man undra varför.

Ser man till Socialdemokraternas valresultat är det nog snarare så att han borde koncentrera sig på Stockholm och Göteborg, där S presterade långt sämre än sin rikssiffra i valet 2014. 21,6 i Stockholm och 23,7 i Göteborg mot rikssiffran 31,01.

I Kronobergs län som var första anhalt på landsbygdsturnén gjorde däremot S ett något bättre val än i riket som helhet. För att inte tala om Jämtland där S erövrade 39,8 procent av rösterna. Eller Norrbotten där partiet fortfarande nästan har egen majoritet – 48,7 procent.


LÄS MER: Nu åker Stefan Löfven på landsbygdssafari


I Trumpanalysen ingår förmodligen att Jimmie Åkesson är Sveriges Donald Trump, som man måste bemöta. Och visst är SD starkare på landet än i storstäderna, i synnerhet i Syd-Sverige där partiet fick 22,16 procent i en av de skånska valkretsarna.

Donald Trump anses ha vunnit presidentvalet tack vare att han fokuserade på de frustrerade landsbygdsväljarna i USA
Foto: Michael Reynolds / Epa / TT

Och visst har SD sen valet ökat ytterligare. Men när jag kollade SCB:s siffror i ett antal regioner och jämförde maj 2016 och november 2016 så hittade jag inga så signifikanta uppgångar att det skulle kunna förklara Löfvens plötsliga landsbygdsvurm.

Knappast heller Annie Lööfs stadigt ökande popularitet. Den beror nog snarast på ökat stöd i storstäderna från tidigare miljöpartister och moderater.

Och Centerns långvariga landsbygdsengagemang lär inte statsministern med några blixtbesök kunna ta effekten av.

Men för landsbygden är det förstås bra med alla politiker som bryr sig. En känd företagsekonom avfärdade nyligen vissa glesbygdslän som ”skräpytor”. Statistiken är också dyster. Sen 1985 har två tredjedelar av landsbygdskommunerna förlorat invånare. 85 procent av befolkningen uppges nu bo i tätorter. I min egen lilla hemby i Norrbottens kustland hade vi två affärer, skola och postkontor, när jag växte upp. Idag inga, trots att byn ligger vid kusten.

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Nils Petter Nilsson

Problemet för Stefan Löfven och framför allt landsbygdsborna är dock att det inte räcker med att visa sig på en plats. Det krävs rejäla förändringar. Hittills har jag inte sett några omvälvande förslag från Löfven som skulle vända befolkningsutvecklingen. Inte ens i Centerledarens tal på kommundagarna kom några kardinallösningar. Slopad fastighetsskatt för den som tar i bruk stängda lokaler och en liten satsning på regionala järnvägar i all ära, men det är nya jobb som framför allt behövs.

Skillnaden mellan Trump och Löfven är att Trump skapade framtidstro på amerikansk landsbygd med alla sina vallöften. Hur diskutabla de än är i sak. Det återstår att se hur Löfven lyckas. Det räcker inte med fototillfällen för det.