Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Trump måste ändra sig – det är han tvungen till

Donald Trump hade missat den fråga som de amerikanska väljarna tycker var viktigast i årets valrörelse – sjukvården. Foto: JEREMY HOGAN / POLARIS
Demokraten Gretchen Whitmer firar i Detroit. Foto: RENA LAVERTY / EPA / TT

Nu är det slut på enpartistyret i USA, utbrast en överlycklig paneldeltagare i CNN:s valvaka, sen det blivit klart att Demokraterna tar kontroll över Representanthuset. Det betyder också att det som setts som en folkomröstning om Trump, tidvis också av honom själv, inte blev den solklara seger han i varje fall torde ha hoppats på. Snarare måste utslaget i det här mellanårsvalet beskrivas som ett klart bakslag för presidenten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ändå borde han ha haft bättre chans än någon tidigare president att vinna sitt första mellanårsval. Han hade turen att gå till val i en superstark högkonjunktur med den lägsta arbetslösheten på 49 år – 3,7 procent. 

Men det räckte inte. Förorts-USA underkände honom. 56 procent av väljarna tyckte att USA är på väg åt fel håll. 48 procent tyckte dessutom att migrationspolitiken är alltför hård.

Som en väljare som jag träffade vid en vallokal i Virginia sa: Vi eller våra förfäder har ju alla invandrat till USA, utom indianerna och afro-amerikanerna.

Men presidenten hade dessutom missat den fråga som de amerikanska väljarna tycker var viktigast i årets valrörelse – sjukvården. Det fanns en fruktan att vanligt folk skulle få svårare att få rimlig sjukförsäkring, eftersom Trump helst vill ha bort Obamacare.

 

Jag träffade en annan väljare , en äldre dam som precis hade röstat på Demokraterna. Hennes man var njursjuk och tvingades till dialysbehandling för 46000 dollar i månaden. Men tack vare det amerikanska sjukförsäkringssystemet för äldre kunde de klara sjukvårdsräkningarna. Men Republikanerna har hotat att skära i Medicare, som systemet kallas. Då skulle familjen i värsta fall  ha tvingats avstå från den oumbärliga behandlingen.

Det blev lite av en revansch för det Demokratiska parti som en gång var arbetarnas parti men som lyckades schabbla bort deras stöd, så att det nu är Trump och Republikanerna som arbetarna tyr sig till. 

Demokraterna förefaller nu ha lyckats   attrahera välutbildade kvinnor i förstäderna som tidigare röstat på Republikanerna. Dels tack vare satsningen på en generösare sjukvård  och dels därför att många förortskvinnor stöttes bort av Trumps retorik om migrationen. En retorik som många här tycker  är rasistisk.

Trump ställde sig till och med bakom en reklamfilm som var så obehaglig att inte ens hans favoritkanal Fox News ville visa den.

 

Jag hade förmånen att i söndags kväll bevaka ett Demokratiskt valmöte i Manassas i Virginia. En av dem som framträdde på mötet var Jennifer Wexton som utmanade den republikanska kongresskvinna som företrädde valdistriktet i representanthuset. Men Wexton  lyckades med begåvning och prioritering av sjukvården slå sin motståndare. Ett av hennes argument var att motståndaren hade röstat på Trumps politik till 98 procent. Det gick hem i förorterna till Washington.

Ändå är inte dagens val något totalt bakslag för presidenten. Hans parti behåller makten över senaten. Partiet vann också viktiga guvernörsposter i Florida och Ohio till exempel. I själva verket har de flesta presidenter åkt på stryk i sina första mellanårsval. T ex Ronald Reagan, Bill Clinton och Barack Obama som sen alla vann presidentval två år senare. Men de hade å andra sidan inte samma tur med ekonomin som Trump haft.

För den auktoritäre presidenten betyder valet att han nu måste lägga om stil. Nu måste han visa sig kompromissvillig. Nu tvingas han på defensiven av den demokratiska majoriteten. Han kommer att granskas och utredas på ett helt annat sätt än tidigare. Både Rysslandskontakter och gamla inkomstdeklarationer kommer Demokraterna att gräva i.

Ändå visar historien att han mycket väl kan vinna presidentvalet 2020. I synnerhet som Demokraterna för närvarande saknar en lyskraftig kandidat. Det är ett fattigdomsbevis att den 76-årige Joe Biden och lika gamle Michael Bloomberg nu nämns som presidentkandidater. En och annan utesluter inte ens att Hilary Clinton ska försöka kandidera.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!