Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Tittarnas val efter debatten - Reinfeldt

SÅ GENOMFÖRDES UNDERSÖKNINGEN
MÅLGRUPP: Partiledardebattens tittare den 4 maj som även tillhör den röstberättigade allmänheten.
FRÅGOR: Hur bra tycker du... var i dagens debatt? Vilket är ditt sammanfattande omdöme om hur... klarade debatten?
UNDERSÖKNINIGSPERIOD: 4 maj 2014.
METOD OCH URVAL: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.
ANTAL GENOMFÖRDA INTERVJUER: 1 018 intervjuer.
VÄGNING: För att justera eventuella skevheter i urvalet vägs resultatet på kön, ålder och partisympati.
BESTÄLLARE: Expressen.
MÄTINSTITUT: Demoskop.

Jag tror att Gudrun Schyman är den partiledare som har störst skäl att vara nöjd med gårdagens stora partiledardebatt i SVT. Trots att hon själv inte fick delta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

K-G Bergströms betyg

Fredrik Reinfeldt

Lyckades inte prestera några minnesvärda one-liners. Har varit bättre. Men pedagogisk nedtagning av Löfvens vädjan om uppgörelse med alliansen om det MP inte ställer upp på som försvar och kärnkraft. Alla i en regering måste skriva under besluten.

Jan Björklund

Är normalt sällskapets bäste debattör. Men inte i går kväll. Minnesvärd replik: Det verkar ha undgått de rödgröna att världen har genomgått den största krisen på 80 år.

Annie Lööf

Försökte illustrera sina argument med medhavd rekvisita. Den första lyckades jag inte upptäcka. Den andra var ett diagram som vi hade klarat oss utan. Beskrivningen av MP:s försvarspolitik lite träffande.

Göran Hägglund

KD-ledarens bästa debatt nånsin. Sprutade ur sig effektiva repliker: Kan väljarna lita på att ni ljuger och inte tänker genomföra det här (om rödgrönas ofinansierade utgifter) eller 9 av de tio bästa skolkommunerna är borgerliga.

Stefan Löfven

Hade en rolig replik till Jan Björklund: Skärp dig, stå inte där nu som en bingoutropare. Men i övrigt var det en svag insats. Stackars Anna Hedenmo fick slita svaren ur honom om försvar och kärnkraft.

Jonas Sjöstedt

Lyckades med konststycket att få in vänsterpartiets profilfrågor gång på gång utan att reta upp Löfven. Trots att S-ledaren efter många krumbukter sa att han inte vill förbjuda vinster i välfärden. Sjöstedt är en lysande debattör.

Gustav Fridolin

Är en skicklig debattör. Även om det blir tröttsamt att höra honom tjata om sin egen lärarerfarenhet. Men den här repliken var vass: Nuonaffären den sämsta sen regalskeppet Vasa.

Jimmie Åkesson

Hans anhängare tycker förmodligen att han lyckades bra. Han fick in invandringen gång på gång. Men partiets enfrågeprofil förstärktes. Framstod ovanligt tydligt hur isolerat hans parti är i svensk politik.

Men Mats Knutsons elaka fråga till Stefan Löfven apropå Fi:s opinionsframgångar på sistone, måste ha fått Schyman att jubla: Vad har Fi som ni saknar?

Hans reaktion gjorde knappast hans sak bättre: Varför ställer ni den frågan till mig?

Att sen jämställdheten kom upp först efter en och en halv timme och avverkades på typ två minuter, gjorde förstås inte kvällen sämre för en partiledare som tycker att det pratas för lite om den.

Men det är samtidigt lätt att kritisera programledare för ämnen som inte fick tillräcklig uppmärksamhet. Jag tycker förstås att det känns lite egendomligt att EU tre veckor före valet till EU-parlamentet inte förekom som eget ämne, även om det dök upp i avsnittet fri rörlighet.

Men jag har förståelse för redaktionens svårigheter att få plats med allt. Jag har själv i vår lett en debatt med företrädare för alla åtta riksdagspartierna. Det är mycket svårare än den som aldrig gjort det kan tro. Det märktes förstås också i går kväll. Det var rena sprintertempot och många avbrutna repliker. Men jag ser inget direkt alternativ. Mats Knutson och Anna Hedenmo gjorde nog vad som går att göra av ett så omöjligt uppdrag.

 

Att de rödgröna fick en knapp seger av Demoskop speglar troligen nuvarande opinionsläge. Jag tycker inget block tog hem någon klar seger. De rödgröna framstod som mindre splittrade än vad de är, tack vare Jonas Sjöstedts generösa attityd mot Löfven. Även om dennes ovilja att svara på vad S tycker om kärnkraft och hur försvaret ska få mer pengar med MP i regeringen var närmast pinsam.

En S-MP-regerings sårbarhet måste ändå ha blivit uppenbar för de flesta, när den tilltänkte regeringschefen måste vädja om uppgörelse med motståndaren i två så centrala frågor som försvar och kärnkraft, för att få igenom sin egen politik.

 

Alliansens enighet var förstås större. Ändå avslöjade KD-ledaren att alla inte måste tycka lika. Han vill diskutera höjt A-kassetak under nästa mandatperiod. Hägglund instämde också med Jonas Sjöstedt i att pensionärerna behöver få sänkt skatt.

För Jimmie Åkesson har våren varit en besvikelse. Hans parti står och stampar runt cirka 8 procent. Trots en ambitiös men kontroversiell turné på arbetsplatser har inte opinionsstödet stigit.

I gårdagskvällens debatt framstod han också som isolerad. Att han talade ovanligt mycket om invandring kan tyda på viss frustration över stiltjen i opinionen för partiet.