Tomas Tobé. Foto: Cornelia NordströmTomas Tobé. Foto: Cornelia Nordström
Tomas Tobé. Foto: Cornelia Nordström
Anna Kinberg Batra. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅNAnna Kinberg Batra. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
K-G Bergström

Svårt att ursäkta Tobés oaktsamhet

Publicerad

En olycka kommer sällan ensam. Det gamla ordspråket stämmer nog ganska väl med vad som sker och skett i M-ledningen i vinter.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det vill säga olycka är förstås alldeles för milt för att beskriva Anna Kinberg Batras och partisekreterare Tomas Tobés misstag. Olycka ger intrycket av något som drabbar en utan att man kan rå för det. M-ledarens besked om förhållandet till SD måste ha varit resultatet av noggrant politiskt övervägande. Tobés oaktsamhet med bonuspoäng är det svårt att hitta något ursäktligt för överhuvudtaget.

Partisekreteraren har suttit i riksdagen sen 2006. Han har alltså haft många år på sig att lära sig riksdagens regler för tjänsteresor och hur bonuspoängen från dem får användas och framför allt inte användas. Med tanke på hur många politiker som genom åren trillat dit för sammanblandning av offentliga medel och privata utgifter, borde en av de högsta politikerna i det som tills nyligen var landets näst största parti, vara en av de sista som skulle göra ett sånt misstag.

Anna Kinberg Batras kommentar om att det var olämpligt, var hon förstås också tvungen att säga. Trots att hon som chef därmed offentligt kritiserade sin närmast underordnade. Men inte ens för en partiledare finns det något utrymme för att försvara uppenbara regelbrott som lett till privat gynnande. Att hon sen ändå säger sig ha förtroende för honom är formulär 1 A.

 

Visst har Tobé ägnat sig åt snabb krishantering genom att vända sig både till arbetsgivaren och Skatteverket och begära korrigering. Men skadan var redan skedd. Såna här affärer, hur små och obetydliga de än må uppfattas, är en för mycket. Riksdagsledamöter har så generösa villkor att det säger något om personen i fråga, om man ändå försöker utnyttja systemet för egen vinning. Problemet för Tobé och AKB är att det också stänker på andra politiker. Det göder dem som misstror politiker.

För Tobé själv kommer gamle Sahlin-avslöjaren Leif Brännströms nya avslöjande ytterst olägligt. Hans egen partiledare är i blåsväder liksom förstås också han själv. Partiet befinner sig i kris. Båda har huvudansvaret för de usla opinionssiffrorna. I ett läge när moderata profilfrågor som lag och ordning och försvar dominerar debatten borde M vara större än nånsin. Att ha tappat 6-7 procentenheter sen valet är närmast osannolikt.

Om raset fortsätter under våren borde det vara närmast ofrånkomligt med något offer i partitoppen. Det rimligaste borde vara att partiledaren får gå. Men politiken är inte alltid logisk. Om inte partiet känner sig berett att peta Kinberg Batra före valet så kan det inte uteslutas att Tobé offras i stället. Det är lite grand av partisekreterarens otacksamma roll att ibland klä skott för partiledarens misstag. Här är Tobé uppenbart i högsta grad dessutom delansvarig för kursomläggningen och nu till råga på allt avslöjad som oaktsam med riksdagens SJ-kort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag