Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Svårt att se hur de ska klara att styra Sverige

Ebba Busch Thor, Annie Lööf och Jan Björklund. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bättre present kunde inte Stefan Löfven få av Centern och Liberalerna. Han får behålla sin älskade försvarsminister och alliansen sprack. Det han själv försökt men inte lyckats med, men som nu Annie Lööf och Jan Björklund åstadkom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter alliansens uppvisningar om misstroendeförklaringen blir det bestående resultatet allvarligare misstro mot de fyra borgerliga partierna än mot den regering som ändå måste anses ha misskött Transportskandalen värst.

Hur alliansen ska kunna återhämta sig som trovärdigt regeringsalternativ är svårt att se. Om man lyckas schabbla bort ett sånt guldläge som Transportskandalen var, så är det svårt att se hur dessa fyra partier ska kunna klara att styra Sverige i fyra år.

Annie Lööf skriver i sin förklaring att ” det är ingen tvekan om att Peter Hultqvist agerat klandervärt. Märkligt att han påstår sig inte ha pratat med statsministern”. Hon kommer sen fram till att sans och balans krävs. Den sakliga grunden för misstroende mot Hultqvist har fallit. Det motiverar Lööf med att det framkommit att informationen nådde statsministerns närmaste rådgivare, statssekreterare Emma Lennartsson.

 

Det är ett svepskäl, tror jag. Hon och Jan Björklund var uppenbart tveksamma till att gå vidare med kravet mot försvarsministern, redan när de två andra statsråden tvingades gå. Men de hade inte då kraft nog att stå emot Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra. De lyckades ändå få in en reservation att misstroendeförklaringen kvarstår om inte ny information kommer. Det halmstrået utnyttjade de i dag. Nu var det dessutom lättare att stå emot M och KD, eftersom Moderaterna inte har en operativ partiledare längre.

Det är naturligtvis lätt för den efterkloke att nu säga att Alliansen skulle ha nöjt sig med de två offer Löfven gjorde, när Anna Johansson och Anders Ygeman fick gå. Det var ju ändå en framgång. Precis som när de nöjde sig med att regeringen stoppade två av tre skattehöjningar.

 

Samtidigt måste man komma ihåg att Alliansledarna hade krävt de tre statsrådens avgång bara några dagar tidigare. Att då plötsligt backa om en, skulle ha gett ett veligt och mesigt intryck. Men de misslyckades med att övertyga allmänheten om att försvarsministern också borde gå. Det får tolkas som att de inte tillräckligt noga hade tänkt igenom argumenten för det kravet.

Jag har i det längsta avstått från att instämma med de regeringsvänliga opinionsbildare som i i år i stort sett dödförklarat Alliansen. Efter dagens haveri, blir det svårare.

Om det blir Ulf Kristersson som väljs till ny M-ledare, lär han behöva hjälp från ovan för att ha minsta chans att lappa ihop Alliansspillran.