Tillbaka till Kalla kriget – så kan försvarsberedningens rapport sammanfattas. Foto: MATTIAS NURMELA / FÖRSVARSMAKTEN
Tillbaka till Kalla kriget – så kan försvarsberedningens rapport sammanfattas. Foto: MATTIAS NURMELA / FÖRSVARSMAKTEN
K-G Bergström

Svält kan inte uteslutas om det värsta skulle hända

Publicerad

Tillbaka till det kalla kriget. Så kan man sammanfatta försvarsberedningens rapport. Länge har den svenska försvarsdoktrinen gått ut på att ett väpnat angrepp är osannolikt. Nu talas det om att ett sådant inte kan uteslutas.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Beredningen konstaterar samtidigt att det under närmare två decennier inte bedrivits någon systematisk planering och andra aktiva förberedelser för höjd beredskap.

Och det är allvarligt. Den planering som nu görs utgår från en så pass låg nivå att totalförsvaret under nuvarande försvarsinriktningsperiod (2016-20) inte kommer att uppnå tillräcklig förmåga för att hantera de hot och utmaningar totalförsvaret ska kunna möta.

På ren svenska: Sveriges totalförsvar är för svagt för att klara sitt uppdrag.

 

Det är ett skrämmande dokument skrivet på knastertorr kanslisvenska. Ansvaret vilar tungt på de politiker som haft ansvaret de senaste decennierna. Alliansregeringen och Göran Perssons kabinett. Men också på S och Peter Hultqvist under Allianstiden. Det var ju inte så att Hultqvist då exekverade i att bjuda över alliansen om försvaret.

Beredningen konstaterar också att det kan ta relativt lång tid innan Sverige får stöd utifrån i händelse av attack. Totalförsvaret måste planera för att under minst tre månader klara en säkerhetspolitisk kris i Europa och vårt närområde.

Det samarbete Sverige har i dag innehåller inga löften om hjälp om Sverige anfalls. Det får förstås Allianspartierna i beredningen att plädera för Nato-anslutning. Men med det pikanta resultatet att den borgerliga enigheten sprack på ett ord på två bokstäver: nu.

M, L och KD skriver i en reservation att ”det är hög tid för Sverige att nu ansöka om medlemskap i Nato".

Men Centern är inte berett att göra det nu. De tycks utgå från tidigare borgerlig inriktning att det först ska ske när det finns betydande stöd för det bland medborgarna och helst tillsammans med Finland.

 

Samtidigt konstaterar beredningen att inte heller Nato ger självklar säkerhet vid en akut kris. De europeiska Natoländernas stridskrafter saknar tills vidare den uthållighet som krävs för att utkämpa ett krig mot en motståndare som Ryssland.

Beredningens huvudfokus är ändå det civila försvaret, där man konstaterar stora brister. Till exempel tillgången på skyddsrum, som ju under kalla krigets dagar var betydligt större. Visserligen uppges det finnas plats för sju miljoner personer. Men skyddsrum saknas i nybyggda bostadsområden i storstäderna vilket förstås är betänkligt.

Sverige har inte heller någon nationell lagring av livsmedel i statlig ägo. Så svält kan nog inte uteslutas om det värsta skulle inträffa. Och försvarsberedningens uppmaning till medborgarna är att de måste klara sin försörjning i minst en vecka utan stöd från myndigheterna.

Frågan är hur många som klarar det, om el och vatten är utslagna.

 

LÄS MER: Krig, naturkatastrof eller stor kris – så rustar du som en äkta ”prepper”  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag