Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Stödet för regeringen det sämsta någonsin

Det politiska läget är till synes stabilt jämfört med juli. Inga statistiskt säkra förändringar.

Ändå rymmer Demoskops nya mätning åtskillig dramatik om man gör jämförelser längre tillbaka i tiden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraterna har inte haft så svagt stöd sen Juholtkrisen. Sen valet har regerings- partiet tappat 5,8 procentenheter. Det parti som så sent som 1994 hade cirka 45 procent är nu nere i 25,2.

Lika illa är det för S och MP:s samlade stöd. Det är nu nere på 31,6 procent. Det sämsta någonsin hos Demoskop.

De rödgröna partierna har ovanpå allt det eländet också tappat sin ledning över alliansen.

Ändå är inte dagens mätning något borgerligt styrkebesked. Snarare tvärtom.

Om man jämför opinionsläget nu med motsvarande situation ett år efter det val som förde alliansen till makten, så finner man att de rödgröna i september 2007 ledde med 10,9 procentenheter över alliansen, trots att den då var en majoritetsregering.

Nu ett år efter de rödgrönas seger har alliansen ett övertag på knappa 0,9 procentenheter. Trots att den har en så mycket svagare motståndare i Löfvenministären som inte ens fick igenom sin första budget.

Det finns en gemensam orsak till Socialdemokraternas ras sen valet och alliansens obetydliga överläge. Det heter Sverigedemokraterna. Partiet har ökat med 6,7 procentenheter sen valet. Det mesta efter nyår. Man kan ana att den fällda regeringsbudgeten, Decemberöverenskommelsen och flyktingsituationen är huvudförklaringar.

Fortfarande redovisar Demoskop en överrepresentation för partiet bland män, landsbygdsbor och pensionärer.

Men SD är större än MP bland unga och tredje största parti bland kvinnor och i storstäderna. Partiet har till och med fler akademiker än det gamla docentpartiet, FP.

Uppenbart har SD sen valet erövrat sympatisörer från Socialdemokraterna. Däremot har inte alliansen backat sen dess. Det är möjligt att alliansen gjorde de största förlusterna redan före valet. Men SD:s styrka gör ändå att de borgerliga partierna har svårt att öka.

Det tycks inte heller spela någon större roll om partierna justerat sin migrationspolitik. KD var först med det, men ligger som så ofta under fyraprocentströskeln. Centern som står fast vid Reinfeldtsregeringens politik ligger över sitt valresultat.

Det blir intressant att se om den våg av sympati som den senaste tidens flyktingtragedier har utlöst, får några opinions-konsekvenser.

Framför allt publiceringen av bilden på den drunknade lille pojke som flöt i land häromdagen, tycks ha resulterat i massiv empati.

Man skulle kunna önska att också den mest hårdhjärtade Sverigedemokrat skulle vekna. Storbritannien tycks ju till exempel nu ompröva sin attityd.

Men jag misstänker att SD-sympatisörerna snarare förstärks i sin inställning, att stödet ska ges i flyktingarnas närområde.

Man kan också ana att de många tiggarna i Sverige, som inte är flyktingar, gynnar SD.