K-G Bergström

Stefan Löfvens tuffa Saudi-problem

Problemet är att det är för många metallare i S.

Ungefär så sa en miljöpartistisk kommunalpolitiker i Alingsås i söndagens Agenda. Det var inte heller vilken enkel gräsrot som helst. Hon heter Lena Klevenås och har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna. Hon känner följaktligen sitt gamla parti väl. Men nu har hon alltså gått från rött till grönt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte svårt att tänka sig en socialdemokratisk kommunalpolitiker med facklig tillhörighet i Metall säga: Problemet med Miljöpartiet är att de egentligen varken vill ha försvar eller vapenexport.

Striden om Saudiavtalet mellan S och MP handlar om djupa ideologiska skillnader. Socialdemokraterna har i och för sig inte alltid varit de största försvarskramarna. Men partiet har, påhejat av Metall en lång historia av uppslutning kring svensk vapenindustri.

Det har av och till varit problematiskt. En och annan tyckte sig se dubbelmoral hos Olof Palme när han ena dagen talade om nedrustning och andra dagen gjorde upp med Indiska regeringen om kreditstöd för att sälja haubitsar till landet.

Men ingen tidigare socialdemokratisk statsminister torde ha stått svensk försvarsindustri så nära som Stefan Löfven. Han är inte bara gammal metallare. Han har till och med jobbat på en vapenindustri i hemstaden Örnsköldsvik.

Nu är det han som ska försöka hitta en lösning på en svårlöslig konflikt. Ska Sverige förlänga eller bryta avtalet om militärt samarbete som Göran Perssons regering ingick 2005 med Saudiarabien och som den borgerliga regeringen förlängde?

Löfvens utgångsläge är till och med ännu sämre än man skulle kunna tro. Det handlar inte bara om att MP är mot. Viktiga delar av hans eget parti är det också. SSU, de kristna socialdemokraterna och nu även Aftonbladets ledarsida.

Men statsministern har ändå i riksdagen sagt sig vara beredd på att omförhandla avtalet. Trots att Saudiarabien uppenbarligen är en av världens vidrigaste diktaturer. Trots att regeringens utrikespolitik officiellt kallas feministisk har han inte uteslutit fortsatt samarbete med ett land där kvinnor inte ens får köra bil och där kritiker piskas offentligt.

Hur det går är omöjligt att säga. Men Stefan Löfven har i varje fall kapitalt förlorat slaget om opinionen. Det hörs inte många om ens någon socialdemokrat som försvarar samarbetet. Nästan enda politiska stödet kommer från Carl Bildt. Knappast den supporter som är bäst på att vända intern S-opinion.

Utöver det problemet finns också det senaste kongressbeslutet: " Sverige behöver också ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer och länder som grovt och omfattande kränker mänskliga rättigheter".

Låter som en träffande beskrivning av Saudiarabien. Frågan är om det beslutet går att runda.

Om Löfven lyckas med det återstår det om möjligt ännu svårare – att få med sig MP. Såvida inte språkrören är så regeringssugna att de ställer upp.