K-G Bergström

Stefan Löfven har varit naiv

Det har ofta funnits skäl att kritisera Åsa Romson under det dryga år hon varit statsråd och faktiskt till namnet vice statsminister. Idag är det svårt att undgå att uttrycka djup medkänsla med henne.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När hon var på väg att börja gråta under presskonferensen med Stefan Löfven, förstod man hur urjobbigt det var för det som en gång var Sveriges flyktingvänligaste parti att nu tvingas ge upp den generösa flyktingpolitiken. Från att ha varit generösast ska nu Sverige lägga sig på EU:s miniminivå.

Det kan låta som ett gigantiskt svek av Miljöpartiet. Min första tanke var att det måste vara det närmaste något parti varit Thorbjörn Fälldins historiska svek om laddningen av Barsebäck 1976. Efter att dyrt och heligt i valrörelsen lovat att ingen statsrådspost var så åtråvärd att den skulle kunna få honom att gå med på start av Barsebäck, så tvingades ju statsminister Fälldin efter valet göra precis det.

Men ändå finns mer förmildrande omständigheter för MP. Det är ju ingen tvekan om att verkligheten har förändrats under hösten. Man kan ana att det som tvingade MP:s ledning till den historiska reträtten var de egna kommunalråden. Det var när hon sa att ” det här nog var bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd”, som hennes röst inte bar längre.

Även om dagens besked kommer att få stöd inte bara av i varje fall tre av de borgerliga partierna och sannolikt majoriteten av väljarna, så finns det skäl att ifrågasätta vägen fram till beslutet.

Jag är beredd att säga att Stefan Löfven varit det han anklagade andra för häromdagen. Han har uppträtt naivt. Hela hösten har hans lösning handlat om att få EU att åstadkomma en jämnare fördelning av flyktingbördan. Det var dömt att misslyckas. Reaktionen från Danmark har ju till exempel varit: Varför ska vi hjälpa er nu, när ni inte klarar er misslyckade, generösa migrationspolitik?

Regeringen har också gång på gång framstått som långsam. Två borgerliga partier hann kräva gränskontroller innan regeringen fick ändan ur vagnen. Tre av fyra allianspartier har ställt krav om tillfälliga uppehållstillstånd långt tidigare. Likaså har borgerliga partier velat ha ökade försörjningskrav vid anhöriginvandring och medicinsk åldersbestämning av asylsökande. Nu införs allt detta. Stefan Löfven kunde ha varit betydligt snabbare. Men man kan ana att den interna opinionen i hans eget parti men framför allt Miljöpartiet gjorde det omöjligt.

Vilken effekt dagens besked får på flyktingvågen lär ingen veta. M-ledaren ifrågasätter att regeringen inte avser att skicka tillbaka flyktingar till det EU-land de kommer från. Regeringens hoppas uppenbarligen på att försvårad familjeåterförening, hårdare försörjningskrav, ID-handlingar på alla kollektivtransporter ska dämpa trycket.

Jag skulle bli förvånad om dagens presskonferens var den sista om flyktingsituationen.