K-G Bergström

Stefan Löfven har varit naiv

Publicerad

Det har ofta funnits skäl att kritisera Åsa Romson under det dryga år hon varit statsråd och faktiskt till namnet vice statsminister. Idag är det svårt att undgå att uttrycka djup medkänsla med henne.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När hon var på väg att börja gråta under presskonferensen med Stefan Löfven, förstod man hur urjobbigt det var för det som en gång var Sveriges flyktingvänligaste parti att nu tvingas ge upp den generösa flyktingpolitiken. Från att ha varit generösast ska nu Sverige lägga sig på EU:s miniminivå.

Det kan låta som ett gigantiskt svek av Miljöpartiet. Min första tanke var att det måste vara det närmaste något parti varit Thorbjörn Fälldins historiska svek om laddningen av Barsebäck 1976. Efter att dyrt och heligt i valrörelsen lovat att ingen statsrådspost var så åtråvärd att den skulle kunna få honom att gå med på start av Barsebäck, så tvingades ju statsminister Fälldin efter valet göra precis det.

Men ändå finns mer förmildrande omständigheter för MP. Det är ju ingen tvekan om att verkligheten har förändrats under hösten. Man kan ana att det som tvingade MP:s ledning till den historiska reträtten var de egna kommunalråden. Det var när hon sa att ” det här nog var bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd”, som hennes röst inte bar längre.

Även om dagens besked kommer att få stöd inte bara av i varje fall tre av de borgerliga partierna och sannolikt majoriteten av väljarna, så finns det skäl att ifrågasätta vägen fram till beslutet.

Jag är beredd att säga att Stefan Löfven varit det han anklagade andra för häromdagen. Han har uppträtt naivt. Hela hösten har hans lösning handlat om att få EU att åstadkomma en jämnare fördelning av flyktingbördan. Det var dömt att misslyckas. Reaktionen från Danmark har ju till exempel varit: Varför ska vi hjälpa er nu, när ni inte klarar er misslyckade, generösa migrationspolitik?

Regeringen har också gång på gång framstått som långsam. Två borgerliga partier hann kräva gränskontroller innan regeringen fick ändan ur vagnen. Tre av fyra allianspartier har ställt krav om tillfälliga uppehållstillstånd långt tidigare. Likaså har borgerliga partier velat ha ökade försörjningskrav vid anhöriginvandring och medicinsk åldersbestämning av asylsökande. Nu införs allt detta. Stefan Löfven kunde ha varit betydligt snabbare. Men man kan ana att den interna opinionen i hans eget parti men framför allt Miljöpartiet gjorde det omöjligt.

Vilken effekt dagens besked får på flyktingvågen lär ingen veta. M-ledaren ifrågasätter att regeringen inte avser att skicka tillbaka flyktingar till det EU-land de kommer från. Regeringens hoppas uppenbarligen på att försvårad familjeåterförening, hårdare försörjningskrav, ID-handlingar på alla kollektivtransporter ska dämpa trycket.

Jag skulle bli förvånad om dagens presskonferens var den sista om flyktingsituationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag