Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Stefan Löfven är den store förloraren

Så har då regeringen bestämt sig. Saudiavtalet förlängs inte.

Men det formella beslutet har inte fattats.

Det sker först på torsdag, fick jag veta alldeles nyss.

Ändå informerades Saudiarabien i dag om vad som kommer att ske.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Allt tyder på att regeringen tvingades gå ut med beskedet tidigare än planerat. Huvudpersonerna befann sig i Ukraina respektive Luleå. Ingen stor presskonferens med båda stats- och utrikesminister och något av Miljöpartiets språkrör.

Vad jag förstår i huvudsak enskilda intervjuer. När jag skriver det här har jag inte sett något pressmeddelande.

Mycket tyder på närmast panik i regeringskansliet. Det är uppenbart att offentliggörandet kom som en följd av den kränkande behandlingen av Margot Wallström i Kairo. Man kan ana att svenska regeringen kände ett starkt tryck att hinna först med sitt besked. Man ville rimligen förekomma ett eventuellt saudiskt beslut att stoppa avtalet.

Efter behandlingen av Margot Wallström och Arabförbundets enhälliga fördömande av utrikesministern fanns det egentligen ingen reell möjlighet för regeringen att hålla fast vid avtalet, hur gärna än statsministern hade velat.

Det är förstås en stor framgång för Miljöpartiet och SSU och andra interna socialdemokratiska kritiker. Men försvarsministern poängterade uppe i Luleå att också de flesta gamla allianspartierna sa nej. Det pinsamma för socialdemokraterna i regeringen var ju att det enda politiska stöd de möjligen kunde få var från Moderaterna.

För den allmänna opinion som protesterat mot avtalet efter saudiernas medeltida behandling av bloggare och kvinnor är dagens besked förstås en stor triumf.

Ändå är naturligtvis inte beslutet okomplicerat. Kan Sverige lita på att Saudierna i det här läget står fast vid de civila avtal som finns mellan länderna? Frestelsen att svara med samma mynt måste vara stor. Värdet av den totala svenska exporten till landet är 11 miljarder kronor. Den militära delen har bara varit några hundra miljoner kronor och enligt försvarsminister Hultqvist pågår det inte längre några gemensamma militära projekt.

Även om Stefan Löfvens regering till slut landade i det enda rimliga beslutet i den situation som uppstått så är det Stefan Löfven som är den store förloraren.

Han har visserligen undgått en eventuell regeringskris. Men hans ambitioner att återupprätta de sviktande relationerna till näringslivet har misslyckats. Hans stora utrikespolitiska mål att Sverige ska få plats i FN:s säkerhetsråd är avlägset, sen regeringen lyckats med det närmast osannolika att samtidigt bli osams både med Israel och arabvärlden. Det visade sig ju i dag att ett enigt Arabförbund, inte bara saudierna, tagit avstånd från uttalanden av Margot Wallström.