Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Statsministern har nu återgått till ruta ett i sitt strategispel

DÖ:s hastiga hädangång tycks ha överrumplat partiledare på båda sidor den politiska demarkationslinjen.

Statsministern har nu återgått till ruta ett i sitt politiska strategispel. Blocköverskridande samarbete. Men hans metod för att nå det samförstånd och förtroende som krävs för ett sånt var aningen udda. Trots att han gärna i den socialdemokratiska rörelsen beskrivs som en mästerförhandlare, bröt han vad jag förstår mot ett av de mest elementära kraven i en förhandling: förolämpa inte din motpart.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men det var precis vad han gjorde . På presskonferensen sa han att man kan ifrågasätta om det finns någon Alliansledare. Snytingen kom dessutom efter att han lite försiktigt insinuerat att gårdagens nej till DÖ var samordnat i de borgerliga partierna, även om han valde att hänvisa till att det spekuleras i en samordning. Hittills har jag inte hört något som stärker den hypotesen.

Han förvärrade sitt förhandlingsläge ytterligare genom att upprepa en historieförfalskning som han ägnat sig åt tidigare. Han sa om budgetkrisen ifjol: De fyra borgerliga partierna valde att tillsammans med SD rösta ner vår budget.

Sanningen var att Alliansen redan före valet deklarerat att de skulle lägga fram ett eget budgetalternativ. Det gjorde de och röstade för sitt eget förslag utan kontakter med SD. Att sen SD bröt mot praxis och röstade för Alliansförslaget kan inte Alliansen lastas för.

Alla dessa förhandlingstaktiska blunders kom samtidigt som statsministern belåtet konstaterade att moderatledaren lovat att inte bryta loss några delar ur regeringens budget i höst. Det blir därmed ingen dramatisk förändring som följd av DÖ:s fall.

Att Löfven inte ville spekulera i nyval är naturligt. Hans eget parti och ingen annan än SD har något att vinna på ett sånt. I synnerhet inte mitt i en akut flyktingkris.

Stefan Löfven har självklart rätt att vara  upprörd. Avtalsbrott är allvarligt. Men ilskan  borde   riktas mot KD och dess ledare. När väl ett borgerligt parti hoppat av överenskommelsen så var den i praktiken död.

Anna Kinberg Batras löfte till Löfven om att budgeten är fredad i höst var  nödvändigt för att inte förstärka misstankarna om att också M var inblandat i dödandet av DÖ. Däremot kommer hon inte undan hård press från de egna att utnyttja det nya läget. Annars blir Alliansen dubbla förlorare. De riskerar att framstå som svekfulla men kan dessutom inte utnyttja den fördel som DÖ skulle ha givit Alliansen efter 2018 om den blivit större än de rödgröna. Därför ska man nog utgå från att det blir gemensamt budgetuppträdande senare under mandatperioden. Det antydde också M:s gruppledare i rapport. Den tidpunkten och opinionsläget då lär avgöra om Löfven än en gång utlyser nyval eller tvingas abdikera.

Men dessförinnan tippar jag att han och åtminstone delar av Alliansen har träffat en uppgörelse om flyktingpolitiken.