K-G Bergström

Slutsatsen är att partiledarens roll för SD varit överskattad

Publicerad

Frälsaren kommer tillbaka? Man skulle kunna tro att det är innebörden av det besked Jimmie Åkesson lämnar i Skavlan på fredag.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åkesson var den partiledare som betydde mest för väljarnas val av parti i höstas efter Fredrik Reinfeldt enligt SVT:s vallokalsundersökning.

För 45 procent av Moderaterna var Reinfeldt mycket betydelsefull för det val de gjorde. Motsvarande siffra var 38 procent för Jimmie Åkesson. Statsminister Stefan Löfven hade däremot långt mindre betydelse. Bara 24 procent angav honom som mycket betydelsefull för partivalet.

Ändå är det osäkert om återkomsten kommer att betyda särskilt mycket för partiets opinionssiffror. Faktum är att SD snarast har något högre opinionsstöd nu än när Jimmie Åkesson fortfarande var i tjänst. Men där är försiktighet på plats.

Länge underskattades SD i partisympatiundersökningarna jämfört med resultaten i val. Det ska inte uteslutas att opinionsinstituten nu blivit bättre på att värdera Sverigedemokraternas verkliga opinionsläge.

Men i alla händelser finns inga påtagligt negativa väljarreaktioner på hans sjukskrivning. Partiet befinner sig visserligen i tydlig medieskugga efter decemberöverenskommelsen. SD har också under vintern haft falangstrider i Stockholm.

Inget av dessa inslag har satt några negativa spår. Flera tolkningar av det kan göras.

Mattias Karlsson har skött vikariatet till full belåtenhet. Trots eller tack vare att han i större utsträckning har prioriterat invandringen som profilfråga. Åkesson hade ju en uppenbar ambition att bredda partiet. Det skulle inte bara vara ett enfrågeparti. Men när Mattias Karlsson kallade till presskonferens i början av december för att berätta att SD tänkte rösta mot regeringens budget, använde han större delen av den till en lång, malande plädering för partiets flykting- och invandringspolitik.

Jag kan inte bedöma om Karlsson har partiledarambitioner. Det finns ju i dag uppgifter om att Jimmie Åkesson bara tänker stanna som partiledare från 1 april till i höst. I så fall torde Mattias Karlsson vara given som efterträdare.

Nästa fråga är förstås vad som sker om Åkesson ändå vill fortsätta. Kommer Karlsson att finna sig i detta eller utmana honom?

Han kan ju hävda att opinionsutvecklingen visar att han är väl så skickad att leda partiet som den ordinarie ledaren.

Själv tror jag att Jimmie Åkesson har något bättre förutsättningar att attrahera väljare än den trulige smålänningen. Ändå är den rimliga slutsatsen att partiledarens roll för SD har varit överskattad, vad än väljarna sa till SVT:s undersökare på valdagen. Det är uppenbart att dessa valt partiet av ett skäl. Att begränsa invandringen. Om den som ska genomföra detta heter Åkesson eller Karlsson torde kvitta för de flesta av dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag