K-G Bergström

Slutsatsen är att partiledarens roll för SD varit överskattad

Frälsaren kommer tillbaka? Man skulle kunna tro att det är innebörden av det besked Jimmie Åkesson lämnar i Skavlan på fredag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åkesson var den partiledare som betydde mest för väljarnas val av parti i höstas efter Fredrik Reinfeldt enligt SVT:s vallokalsundersökning.

För 45 procent av Moderaterna var Reinfeldt mycket betydelsefull för det val de gjorde. Motsvarande siffra var 38 procent för Jimmie Åkesson. Statsminister Stefan Löfven hade däremot långt mindre betydelse. Bara 24 procent angav honom som mycket betydelsefull för partivalet.

Ändå är det osäkert om återkomsten kommer att betyda särskilt mycket för partiets opinionssiffror. Faktum är att SD snarast har något högre opinionsstöd nu än när Jimmie Åkesson fortfarande var i tjänst. Men där är försiktighet på plats.

Länge underskattades SD i partisympatiundersökningarna jämfört med resultaten i val. Det ska inte uteslutas att opinionsinstituten nu blivit bättre på att värdera Sverigedemokraternas verkliga opinionsläge.

Men i alla händelser finns inga påtagligt negativa väljarreaktioner på hans sjukskrivning. Partiet befinner sig visserligen i tydlig medieskugga efter decemberöverenskommelsen. SD har också under vintern haft falangstrider i Stockholm.

Inget av dessa inslag har satt några negativa spår. Flera tolkningar av det kan göras.

Mattias Karlsson har skött vikariatet till full belåtenhet. Trots eller tack vare att han i större utsträckning har prioriterat invandringen som profilfråga. Åkesson hade ju en uppenbar ambition att bredda partiet. Det skulle inte bara vara ett enfrågeparti. Men när Mattias Karlsson kallade till presskonferens i början av december för att berätta att SD tänkte rösta mot regeringens budget, använde han större delen av den till en lång, malande plädering för partiets flykting- och invandringspolitik.

Jag kan inte bedöma om Karlsson har partiledarambitioner. Det finns ju i dag uppgifter om att Jimmie Åkesson bara tänker stanna som partiledare från 1 april till i höst. I så fall torde Mattias Karlsson vara given som efterträdare.

Nästa fråga är förstås vad som sker om Åkesson ändå vill fortsätta. Kommer Karlsson att finna sig i detta eller utmana honom?

Han kan ju hävda att opinionsutvecklingen visar att han är väl så skickad att leda partiet som den ordinarie ledaren.

Själv tror jag att Jimmie Åkesson har något bättre förutsättningar att attrahera väljare än den trulige smålänningen. Ändå är den rimliga slutsatsen att partiledarens roll för SD har varit överskattad, vad än väljarna sa till SVT:s undersökare på valdagen. Det är uppenbart att dessa valt partiet av ett skäl. Att begränsa invandringen. Om den som ska genomföra detta heter Åkesson eller Karlsson torde kvitta för de flesta av dem.