Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen.
Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen.
K-G Bergström

Sjöstedt hoppas vinna över miljöpartister

Publicerad

Det är lite synd om Jonas Sjöstedt. Han blev förste partiledare att tala i Almedalen, när en stor del av publiken lämnat ön. Många stannar nämligen bara till och med torsdag. Men han fick ändå hyfsat många åhörare.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sjöstedt är inte direkt någon eldande agitator. Lars Ohly var bättre folktalare. Men det gjorde honom inte till en bättre partiledare. Hittills har den gamle metallarbetaren Sjöstedt lyckats bättre. Han ger ett sympatiskt intryck och inger respekt och förtroende.

Visst handlade talet mycket om V:s huvudfråga – förbud mot vinster i välfärden . Men det är ett krav som väcker sympati långt in i borgerliga led och har gagnat V. Så sent som i SCB:s majmätning fick V 8 procent, i valet 2010 5,6.

Sen har jämställdhetsvågen rullat in över Sverige. Gudrun Schyman som Sjöstedt jobbade ihop med under många år verkar ha snott en del V-väljare.


Det är lite anmärkningsvärt
att V-ledaren i sitt tal i Almedalen inte ägnade mer tid åt jämställdhet, den kanske hetaste frågan just nu.

Men indirekt kan man ju säga att han gjorde det, eftersom det är många kvinnor som jobbar i privata välfärdsföretag.

Lite udda var däremot ett frieri till en annan grupp. ”Vi vill ha flera raggare…” meddelade den ödmjuke och föga raggaraktige Sjöstedt. Men också fler poeter och fler prideparader, så det ska nog snarast ses som en önskan om ett varierat samhälle.

Däremot ägnade V-ledaren åtskillig tid åt miljön. Den var i början av hans partiledartid hans favoritfråga, tills han identifierade vinsterna i välfärden som prio 1. Man kan ana att Sjöstedt hoppas kunna attrahera radikala miljöpartister. Om det är möjligt med den vind i seglen de Gröna har just nu är en annan sak.


Om talet var sympatiskt om än inte eldande, var nivån på den politiska nyheten låg. Den handlade om att personal, som jobbat i ett privat välfärdsföretag som stoppas på grund av V:s vinstförbud, ska få hjälp att driva det som personalkooperativ eller som självstyre inom det offentliga. Vi fick där lära oss ett nytt ord: intraprenad - som uppenbart betyder att de anställda bestämmer över scheman och budget.

Vem hade trott något annat än att V vill uppmuntra personalkooperativ? Frågan är snarast varför inte sådana ska få göra vinst om det är möjligt utan rovdrift på personalen.

Att Jonas Sjöstedt gick till hårt angrepp mot SD var förstås inte särskilt oväntat. Han var också kritisk mot att Svenskarnas parti fick tala i Almedalen för en vecka sedan, dagen före invigningen. Vänsterledaren levererade dessutom det bästa argument som jag har hört mot att partiet ska tillåtas i skolorna.

”Ingen judisk elev ska behöva mötas av någon som förnekar förintelsen”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag