K-G Bergström

SD räddar Reslows lön på 60 000 i månaden

Publicerad

En trofé för Jimmie Åkesson och ännu ett bakslag för Anna Kinberg Batra. Så kan man sammanfatta den politiska betydelsen av Patrick Reslows övergång från M till SD.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För M-ledaren en ren käftsmäll. Visst har riksdagsledamöter bytt parti förr. Sten Andersson hette en moderat riksdagsman, också han från Malmö, som lämnade M för att bli politisk vilde och sen ta steget över till SD. Gudrun Schyman lämnade Vänsterpartiet, fast hon varit dess partiledare. V-kollegan Karin Svensson Smith gjorde det också och bytte till MP.

Men för M-ledaren är det kulmen på en vinter och vår som bara inneburit bakslag. Hennes baktanke med att ändra kurs om SD den 19 januari, var ju uppenbart att locka tillbaka moderatväljare som flytt dit. Det blev inte heller någon direkt revolt i partiet över strategibytet. De flesta aktiva moderater hade länge tyckt att förhållandet till SD borde normaliseras och att man borde vara beredd att utnyttja den majoritet som SD bidrog till för alliansen.

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson värvar Moderaternas riksdagsman Patrick Reslow

 

Men i det tysta (nåja inte helt) flydde M:s liberalare väljare till C. Det i sin tur kan ha framkallat dagens avhopp. Med 6-7 procentenheters förluster sen valet riskerar många moderata förtroendevalda att förlora sina platser i nästa val. I åtskilliga fall betyder det förlorade inkomster. För en riksdagsledamot över 60 000 kronor i månaden minus den inkomstgaranti som betalas ut en tid.

Det var också vad som sannolikt väntade Patrick Reslow. Han hade avgått som ordförande för M i Malmö efter en konflikt. Det betydde att hans lokala bas hade försvagats. De som skulle fastställa riksdagslistorna, det lokala M-folket, torde knappast vara lika generösa den här gången. Dessutom måste Malmömoderaterna räkna med betydligt färre invalda 2018 jämfört med 2014.

Även om förvärvet av Reslow är en trofé för SD, så är det en måttlig sådan, skriver K-G Bergström.Foto: Henrik Montgomery/TT

Allt detta insåg naturligtvis Reslow. Det är rimligen därför han tog kontakt med SD. En riksdagsplats för Sverigedemokraterna är ju kassaskåpssäker jämfört med Moderaternas. Dels kan SD räkna med fler mandat än senast dels kommer de garanterat att placera nyförvärvet från konkurrenten på valbar plats. Vilket i sin tur ger Reslow en årsinkomst på uppåt 800 000 kronor.

Även om förvärvet av Reslow är en trofé för SD, så är det en måttlig sådan. På jaktspråk en fyrtaggare eller kanske bara en pinntjur.

Sanningen är den att Reslow efter sju år i riksdagen är i det närmaste totalt okänd.

Moderatledaren och Skånemoderaternas ordförande tycker nu att Reslow ska lämna riksdagen. Det kan de tycka . Men riksdagsledamöterna har sina platser som sin personliga egendom vilket inte minst SD har fått erfara. Så det kommer inte att ske.

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batras krav: Reslow måste lämna riksdagen

 

Ändå borde nu nervositet på gränsen till panik råda i M. Det borde vara uppenbart att Anna Kinberg Batra inte har kapacitet att vända opinionsraset. Det är faktiskt ingen naturlag att alla partiledare ska ha rätt att göra bort sig i val. S gav inte Håkan Juholt den chansen. Maria Leissner fick inte, alternativt avstod från, att leda FP i valet 1998. När kommer M-revolten?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag