Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

SCB har ett oförtjänt gott rykte som opinionsinstitut

SD är den stora vinnaren i SCB:s undersökning av partisympatierna i november.

Partiet ökar med 5,5 procentenheter jämfört med förra mätningen i maj i år.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kan låta som en skräll men var i huvudsak väntat. Förändringen är delvis också lite förvillande, eftersom SCB bara mäter vid två tillfällen per år. Den som frestas att tro att uppgången är en följd av regeringens nya flyktingpolitik kan glömma det. Mätningen gjordes 2-25 november. Den dramatiska kursomläggningen från regeringen kom den 24 november. Det har rimligen inte fått något genomslag ännu. Däremot borde de betydligt mildare gränskontrollerna ha varit kända när många svarade. De offentliggjordes den 11:e november. Likaså Moderaternas drastiska utspel om i det närmaste flyktingstopp.


Om man ska utgå från de opinionsinstitut som mäter varje månad, så kom SD:s ökning framför allt under sommaren. Hos Svensk Väljaropinionen, en sammanvägning av de största institutens siffror, hade till exempel SD i maj 15,4 procent. I augusti 18,6 procent. Och i november 19,1. SCB:s siffra är något högre. Men av allt att döma låg SD i stort sett still under september och oktober för att sen öka något under november.

Socialdemokraterna har som vanligt högre siffror hos SCB än i Svensk Väljaropinion. SCB: 27,6, Svensk Väljaropinion: 25,8 procent. Det enda försonande med den skillnaden är att den faktiskt är mindre än tidigare. I maj skilde 3,6 procentenheter.


Trots det har SCB ett, tycker jag, oförtjänt gott rykte som opinionsinstitut. Det beror framför allt på att man tillfrågar så många – 9021 personer. Men det som jag tror orsakar byråns problem är att bortfallet är så stort, ca 45 procent deltar inte av olika skäl. Det tvingar SCB till omfattande så kallade viktningar av bortfallet för att få representativitet. Uppenbart leder det till en snedbalans till Socialdemokraternas fördel. Den här gången till nackdel för Vänsterpartiet. I Svensk Väljaropinion fick V 6,9 procent. Hos SCB bara 5,5. Där är Jonas Sjöstedts parti till och med mindre än MP.


Den andra stora förloraren vid sidan av S är M. Jämfört med maj en tillbakagång med 2,1 procentenheter. Tillbakagången skedde i huvudsak under sommarmånaderna. Men notabelt är att partiets tuffare flyktingpolitik hittills inte satt några tydliga spår i opinionen. Inte heller Ebba Buschs Thors påtagliga högerprofilering av KD. Partiet ligger fortfarande under 4-procentgränsen. Det är möjligt att Busch Thor felbedömt Kristdemokraternas väljares, och potentiella sådanas,  inställning till flyktingar. Många har via missionärer till exempel fått en mycket positiv inställning till människor i andra länder. Långt från SD:s attityd. Det är förmodligen också förklaringen till att KD nu inte vill gå lika långt i försvårande av familjeåterförening som S, MP och M.

Trots den dramatiska opinionsuppgången för SD och minskning för både S och M, så återstår det största frågetecknet efter undersökningen. Hur har opinionen påverkats av att regeringen lagt flyktingmottagandet på europeisk miniminivå?