K-G Bergström

Satte nog de ädla dryckerna i halsen

Publicerad

På fredagskvällen var det kräftskiva på Harpsund.

Det borde ha blivit en trevlig fest.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Finansministern hade presenterat ekonomiska prognoser tidigare på dagen fulla av optimism. Man kan också ana att den SIFO-mätning av partisympatierna som Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten gick ut med under kvällen gjorde stämningen ännu mer uppsluppen – eller kanske ändå inte?

De rödgröna har nu tagit tillbaka ledningen över Alliansen. Det är förstås inspirerande . Socialdemokraterna är också största parti. SD bara tredje. Men enligt SvD, en av de tidningar som publicerar de nya siffrorna, så finns det delresultat som nog fick S-ministrarna att sätta de drycker kräftor kräver (enligt Albert Engström) i halsarna.

SD är största parti bland arbetarväljare. Större än Socialdemokraterna. Detta inträffar dessutom när partiet för första gången i modern tid har en fackföreningsledare som ordförande och statsminister. Förklaringen är uppenbar. SD har bland S kärnväljare fångat upp missnöjet med invandringen på ett sätt som S inte gjort. Och inte heller har samma förutsättningar att göra, så länge man samregerar med MP.

Visst försöker regeringen förbättra integrationen och se till att alla kommuner tvingas ta emot flyktingar. Men de snabba, enkla lösningar som SD har är politiskt omöjliga för Stefan Löfven.

LO har ju i veckan pläderat för en uppgörelse mellan S och M om invandringen. Det är inte särskilt långsökt. Under åtskilliga år sammanföll partiernas invandringspolitik i mångt och mycket. Dock inte om arbetskraftsinvandring.

S och M stod för en relativt restriktiv invandring. Det fortsatta samarbetet omöjliggjordes av att Alliansen valde MP som partner i migrationspolitiken. S skulle knappast kunna träffa en uppgörelse med M nu utan att ha MP med sig. Moderaternas intresse av ännu en samverkan som påverkas av MP, torde vara måttligt. Moderaterna har förlorat väljare till SD. Möjligheterna att få tillbaka dessa eller att åtminstone hejda fortsatt överströmning skulle försvåras av ett MP-påverkat samarbete med S.

Enligt Sifo-chefen är nu invandring och integration den fråga som väljarna är mest missnöjda med efter bostadspolitiken. Det kan vara en förklaring till Centerns tillbakagång i mätningen – från 7,9 till 6,1. Annie Lööfs parti är ju enda borgerliga parti som inte förändrat migrationspolitik sen valet. Partiet har stämma i höst. Jag är inte säker på att partiledaren ser fram emot just debatten om invandring. Jag tvivlar på att alla centerombud gillar att framstå som det invandringsvänligaste borgerliga partiet.

Till sist ska förstås skillnaden mellan den uppmärksammade mätningen från Yougov i förrgår och Sifos i dag noteras. SD var största parti med 25,2 procent hos Yougov. Sifo, som mäter med traditionella undersökningsmetoder, gav SD 17,8 procent och en tredje plats. Det ska inte uteslutas att Sifo något underskattar SD men inget tyder på att partiet verkligen i dag skulle vara störst i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag