K-G Bergström

Samhället borde
ha varit förberett

Publicerad

Aldrig tidigare i modern tid torde en S-kongress ha haft en så dramatisk och tragisk upptakt som årets.

Den inleddes med en tyst minut för att hedra Stockholmsattentatets offer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kongressens givne huvudperson statsministern och S-ledaren Stefan Löfven dök inte upp första dagen. Han ställde in både inledningstal och presskonferens, men skickade en videohälsning. Det återstår att se om han anländer i morgon, när han ska väljas om till partiordförande.

Hittills har Stefan Löfven hanterat attentatet professionellt. Han har gjort och sagt vad man kan förvänta sig av statsministrar i sådana här lägen. Uttryckt medkänsla med offrens anhöriga, framträtt som representant för landet snarare än för partiet och gett tydligt stöd till polisen och berörda myndigheter. Och han har fördömt det bestialiska dådet.

Men det är polisen som förtjänar mest beröm.

Mördarjakten förefaller att ha varit framgångsrik. Ändå visar Drottninggatemassakern på brister i samhällets beredskap. Trots att varningar sannerligen inte har saknats.

 

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det är möjligt för vem som helst att köra en tung lastbil på ett redan dokumenterat terroriststråk. Jag förstår att affärer längs gatan behöver leveranser via lastbil, men är det verkligen inte möjligt att ha lastbilshinder, som bara nyttotrafiken kan ”låsa upp”.

En annan sårbarhet visade sig i kommunikationssystemet. Mobiltrafiken sviktade. När jag försökte få tag i min dotter strax efter morden, fungerade inte hennes mobiltelefon. När hon försökte ringa mig fungerade inte min mobil. Gudskelov hade vi inte gjort oss av med den fasta telefonen. Den fungerade.

 

En tredje är lokaltrafiken. I Bromma träffade jag en dam som berättade att hon promenerat ända från Fjällgatan på Söder till Västerort. Antar att det var en promenad på uppåt en mil. Men det fanns inget alternativ. Lokaltrafiken var stoppad.

I och för sig av högst legitima skäl, men jag har ändå lite svårt att förstå att ansvariga myndigheter inte kunnat fundera ut logistiklösningar på en så pass förutsägbar händelse som ett attentat på Drottninggatan.

Det är ju bara sju år sen en självmordsbombare var nära att åstadkomma en liknande massaker på samma gata. Sedan dess har Nice, Berlin och London drabbats.

 

Samtidigt kan man konstatera att i krissituationer där samhällets beredskap sviktar, så visar vanliga människor sina bästa sidor. Rapporter om hur folk ställt upp för varandra under gårdagen måste värma även de mest frusna hjärtan.

Massakern kommer rimligen att påverka S-kongressen och svensk inrikespolitik. Jag skulle bli mycket förvånad om det inte skulle resultera i en mer avslagen kongress. Det var upplagt för rejäl strid om Socialdemokraternas restriktiva migrationspolitik. Både tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad familjeåterförening ifrågasätts av åtskilliga i partiet. Dessa kommer att få svårare att få gehör nu.

Dessvärre tror jag att en annan sorglig konsekvens av blir ökad främlingsfientlighet. Risken är uppenbar att det blir Sverigedemokraterna som blir de politiska vinnarna på attentatet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag