Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

S och MP vet att förslaget kommer fällas – men vill hålla löftet till Sjöstedt

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

På fredagen vid lunchtid håller civilminister Ardalan Shekarabi och vänsterledaren Jonas Sjöstedt en presskonferens.

För den ene ett av mandatperiodens viktigaste framträdanden. För den andre en pliktskyldig uppvisning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar om förslaget om vinsttak i välfärden. Vänsterpartiets viktigaste fråga inför 2014 års val och ett villkor för att V skulle ingå i budgetsamarbetet med S och MP. För Sjöstedt är det därför lite av en triumf att det nu äntligen finns en uppgörelse om vinstbegränsning i skola och omsorg.

I valet var visserligen frågan ingen större tillgång. V gjorde ett mediokert val, trots eller på grund av den ensidiga satsningen på vinstbegränsning. Det borde ha varit en tillgång för partiet. När väljarna får frågan om vinster i välfärden är de ofta avvisande. I synnerhet om skolan.

Problemet för Sjöstedt är att väljarna inte är lika pigga på att ta avstånd från valfrihet i välfärden, när de tillfrågas om den.

 

Vänsterledaren har också tvingats till en viktig eftergift. Förslaget på fredagen innehåller inget vinsttak för sjukvårdsföretag. Ett sånt utreds men inget förslag hinner läggas före valet.

Man kan utgå från att det är en avsiktlig förhalning av Socialdemokraterna. De vet att många patienter har god erfarenhet av privat sjukvård. Nyligen utsågs till exempel privata S:t Görans sjukhus i Stockholm till bästa sjukhus i kategorin mindre sjukhus av Dagens Medicin. 

Däremot är det svårare att förstå att inte Jonas Sjöstedt använde sitt exceptionella förhandlingsläge för att också tvinga fram vinsttak i sjukvården före valet. Han hade kunnat hota med att lämna budgetsamarbetet om han inte fick sin vilja fram.

Ett sånt ultimatum skulle rimligen ha tvingat regeringen på knä. Frågan är om Jonas Sjöstedt själv inser att väljarna inte alls är lika kritiska till privat sjukvård som till friskolor och därför inte vågade ultimatum.

 

LÄS MER: Regeringen och Vänsterpartiet överens om vinster i välfärden 

 

För det är friskolorna som är mest ifrågasatta i debatten om vinsttak. Åtskilliga skandaler har rapporterats genom åren. Men det går samtidigt inte att dra alla såna över en kam. En av landets populäraste skolor är privata Engelska skolan med tusentals elever i kö för en plats.

Den andre deltagaren i fredagens presskonferens torde känna sig måttligt entusiastisk över framträdandet. Som SSU-ordförande betraktades Ardalan Shekarabi som högersosse. Nu har han uppdraget att försöka lotsa regeringens absoluta vänsterprojekt genom riksdan.

Det torde inte bli lätt. Om partierna röstar som de hittills sagt, kommer han att misslyckas. SD har sen valet svängt och kommer av allt att döma fälla förslaget tillsammans med allianspartierna.

 

LÄS MER: Vänsterpartiet och regeringen överens: Vill införa vinsttak 

 

Dessa har också insett att alla privata tjänsteföretag inte skött sig 100-procentigt. Under alliansregeringen tillsattes därför en utredning med uppdrag att åstadkomma en skärpning. Den utredningen är nu klar och samme Shekarabi kommer i mars att lägga fram också det förslaget med bland annat skärpta tillståndskrav för att driva skolor och hemtjänstföretag.

Det ironiska torde bli att han lyckas driva igenom det "borgerliga" kravet men inte det egna rödgröna.

Att regeringen lägger fram ett förslag som den vet kommer att fällas, beror naturligtvis i första hand på löftet till Sjöstedt. I andra hand på att den hoppas att det ska vara en bra valfråga.