Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Romson är nog mer belastning än tillgång

Åsa Romson har haft en svår tid som statsråd. Hon är nog mer belastning än tillgång för regeringen. När hon  får chansen att företräda sitt parti trampar hon inte sällan snett. Vi minns hennes famösa jämförelse av flyktingtragedin i Medelhavet med Hitlers systematiska försök till  utrotning av judarna. Och att hon i intervjuer plötsligt  kallade romerna zigenare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I den senaste partiledardebatten i onsdags vägrade hon att ta SD-ledaren i hand efter deras replikskifte.

Idag fick hon chansen att revanschera sig för sina fadäser. Det var hon , inte Gustav Fridolin, som fick hålla öppningstalet på partikongressen. I de varma applåderna fanns inga tecken på att partimedlemmarna tappat förtroendet för henne.

Ändå blev det fel också den här gången. Hon var påtagligt stolt över att Miljöpartiet nu är regeringsparti . Hon redovisade fem exempel på gröna framsteg i regeringsarbetet:

6,7 miljarder kronor satsas på hyresrätter för unga.

Gammal kärnkraft byts ut mot energieffektiviseringar.

• Satsningar på en giftfri vardag.

• Fler lärare och mer tid för varje elev.

• En feministisk utrikespolitik och stopp för vapenexport till diktaturer.

Ombuden applåderade vapenexportstoppet vilt.

Vi journalister undrade vad som hänt. Den utredning som ska föreslå nya regler för exporten har  ännu inte lagt fram sitt förslag. Och läckorna från utredningen har snarast tytt på att det inte blir något totalförbud . Själv var Romson t o m obenägen att kalla såna regimer för diktaturer i Agendas partiledardebatt. Hon och Löfven föredrog begreppet ”icke-demokratier”.

Men nu uttalade hon alltså det farliga d-ordet och gav ombuden intryck av att vapenexport till diktaturer har stoppats tack vare MP.

När hon fick frågor på presskonferensen, visade det sig vara det stoppade Saudiavtalet  som låg bakom formuleringen. När hon talade om stopp till diktaturer, visade det sig alltså  handla om en inte flera. Men det var inte enda felet. Det stoppade Saudiavtalet gjorde inte slut på svensk vapenexport till landet. Den har vid sidan om avtalet uppgått till hundratals miljoner kronor varje år.

Dubbelfel, fru vice statsminister!

Det finns få partiledare som har lika stor anledning att frukta partikongresser som MP:s språkrör. Det finns en nästan anarkistisk tradition i partiet, som inte sällan lett till pinsamma överkörningar av språkrör och partistyrelser. Inte sällan i frågor relaterade till marknadsekonomin.

Nu är läget annorlunda.MP är regeringsparti, det ska inte uteslutas att det gör ombuden fogligare. Men inte i hjärtefrågan miljön. Partistyrelsen tvingades idag acceptera skrivningar i ett kongressutskott som förbjuder Vattenfalls försäljningsplaner av sitt brunkolsinnehav i Tyskland. I realiteten ett nederlag för Romsom m fl. Men man föredrag att undvika strid.