Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Rekord i omdömeslöshet – nu har regeringen tröttnat

Det är uppenbart att det inte var Dan Eliassons eget val att bli förflyttad från Polismyndigheten. I Polisens pressmeddelande säger han : ”Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda …”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen har helt enkelt tröttnat på Eliasson som chef för polisen. Beslutet att i stället ge honom ännu ett uppdrag som myndighetschef är diskutabelt och har redan kritiserats på sociala medier. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är en allt viktigare myndighet. Om han inte lyckas som rikspolischef, är det naturligt att fråga sig varför han skulle klara sig bättre på MSB.

Ja ett skäl kan ändå vara att det uppdraget trots allt inte är lika utsatt som det nuvarande. Man kan dessutom erinra om att det var Alliansen, som utsåg honom till chef för Migrationsverket och även ”befordrade” honom till chefsjobbet för Försäkringskassan. 

Länge hade Eliasson ett gott rykte som myndighetschef. Men hans kompetens räckte inte till för att knäcka brottsligheten och göra polisyrket attraktivt.

För regeringen är beslutet en prestigeförlust. M,L,KD och SD har länge krävt ett byte på posten. Regeringen har slagit ifrån sig kraven. Eliassons bakgrund som socialdemokratisk statssekreterare torde ha spelat in redan när han utsågs, för hans insatser på Försäkringskassan ifrågasattes också, men också för att han fick sitta kvar som rikspolischef så pass länge.

Det hade förstås varit bättre för regeringen om den hade sparkat honom tidigare än under ett valår. Nu framstår beslutet som lätt desperat om än korrekt.

Det är tydligt att Socialdemokraternas prioritering av lag och ordning inför valrörelsen inte gick att förena med en S-märkt rikspolischef som inte lyckats med sin huvuduppgift. Risken var för stor att något dramatiskt våldsbrott under själva valrörelsen skulle inträffa som igen skulle sätta strålkastarna på den högst ansvarige för polisen.

Det blir spännande att se vem regeringen utser till efterträdare. Socialdemokraterna har visat en viss svaghet för eget partifolk en gång tidigare. Sten Heckscher, före detta S-minister och statssekreterare, utsågs efter det till chef för rikspolisen.

Liberalernas ledare har nyligen krävt att det är nu dags att utse en polis till jobbet. Det vore nog det minst kontroversiella. En sån borde åtminstone på papperet vara exekutiv och inse vad som behövs för att polisyrket ska bli attraktivt.

En sån skulle heller knappast twittra att han kräks när han ser Jimmie Åkesson. Ett svårslaget rekord i omdömeslöshet. Man må tycka vad man vill om SD och Åkesson och det har jag själv inte direkt underlåtit att göra. Men en av rikets högsta ämbetsmän ska inte ta heder och ära av en folkvald riksdagsledamot och partiledare.