K-G Bergström

Rekord i omdömeslöshet – nu har regeringen tröttnat 

Publicerad

Det är uppenbart att det inte var Dan Eliassons eget val att bli förflyttad från Polismyndigheten. I Polisens pressmeddelande säger han : ”Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda …”.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen har helt enkelt tröttnat på Eliasson som chef för polisen. Beslutet att i stället ge honom ännu ett uppdrag som myndighetschef är diskutabelt och har redan kritiserats på sociala medier. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är en allt viktigare myndighet. Om han inte lyckas som rikspolischef, är det naturligt att fråga sig varför han skulle klara sig bättre på MSB.

Ja ett skäl kan ändå vara att det uppdraget trots allt inte är lika utsatt som det nuvarande. Man kan dessutom erinra om att det var Alliansen, som utsåg honom till chef för Migrationsverket och även ”befordrade” honom till chefsjobbet för Försäkringskassan. 

Länge hade Eliasson ett gott rykte som myndighetschef. Men hans kompetens räckte inte till för att knäcka brottsligheten och göra polisyrket attraktivt.

För regeringen är beslutet en prestigeförlust. M,L,KD och SD har länge krävt ett byte på posten. Regeringen har slagit ifrån sig kraven. Eliassons bakgrund som socialdemokratisk statssekreterare torde ha spelat in redan när han utsågs, för hans insatser på Försäkringskassan ifrågasattes också, men också för att han fick sitta kvar som rikspolischef så pass länge.

Det hade förstås varit bättre för regeringen om den hade sparkat honom tidigare än under ett valår. Nu framstår beslutet som lätt desperat om än korrekt.

Det är tydligt att Socialdemokraternas prioritering av lag och ordning inför valrörelsen inte gick att förena med en S-märkt rikspolischef som inte lyckats med sin huvuduppgift. Risken var för stor att något dramatiskt våldsbrott under själva valrörelsen skulle inträffa som igen skulle sätta strålkastarna på den högst ansvarige för polisen.

Det blir spännande att se vem regeringen utser till efterträdare. Socialdemokraterna har visat en viss svaghet för eget partifolk en gång tidigare. Sten Heckscher, före detta S-minister och statssekreterare, utsågs efter det till chef för rikspolisen.

Liberalernas ledare har nyligen krävt att det är nu dags att utse en polis till jobbet. Det vore nog det minst kontroversiella. En sån borde åtminstone på papperet vara exekutiv och inse vad som behövs för att polisyrket ska bli attraktivt.

En sån skulle heller knappast twittra att han kräks när han ser Jimmie Åkesson. Ett svårslaget rekord i omdömeslöshet. Man må tycka vad man vill om SD och Åkesson och det har jag själv inte direkt underlåtit att göra. Men en av rikets högsta ämbetsmän ska inte ta heder och ära av en folkvald riksdagsledamot och partiledare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag