Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Reinfeldt överlägset bäste talaren i Almedalen i år

VISBY. Fredrik Reinfeldt är den hittills överlägset bäste talaren i Almedalen i år. Han är repliksnabb, klarar att improvisera när oväntade saker inträffar. Mötet stördes av demonstranter som polisen släpade bort. Först gjorde han en paus, sen kom kommentaren:

Yttrandefrihet kan se olika ut …

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Och publiken skrattade och applåderade. Till skillnad från en del andra partiledare, ser han ut att trivas på scenen. Han ägnade sig ju också åt skolteater under gymnasietiden. Han är dessutom totalt obunden av manus.

Men retorisk skicklighet räcker förstås inte för att vända ett stort underläge. Det kommer inte heller gårdagens tal att göra. Visst ser han ut att ha tagit intryck av att väljarna vill ha mer visioner, mer värderingar. Talet inleddes med en beskrivning av vilken värdegrund han och Moderaterna står på.

Den nyhet han presenterade - 20 000 nya studentbostäder – är förvisso viktig för många. Möjligen också ett försök att göra M och alliansen mer tilltalande bland de yngre väljarna där man har stora problem. Men ska man vara ärlig var det en svagare nyhet än både Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas och Miljöpartiets.

Den ska visserligen ses som ett komplement till satsningen på höghastighetståg och 100 000 nya bostäder häromdagen. Det var ett större och viktigare utspel. Det svarade dessutom på kritiken mot alliansen att den inte har några besked om vad den vill göra i framtiden. Men inte heller det förslaget räcker för att rädda regeringen.

Alliansen har betydligt svårare att leverera utspel som ger rubriker. Sådana besked innehåller för det mesta löften om mer pengar till reformer. Eftersom alliansen inte vill höja skatten annat än i undantagsfall, har den helt enkelt mindre pengar än oppositionen som höjer skatterna rejält. När regeringen dessutom ska vända ett budgetunderskott till ett överskott på 1 procent av BNP till 2018, så är godispåsen praktiskt taget tom.

Och motsatsen att sänka skatter avvisar ju regeringen på naturliga grunder.

Man kan möjligen också ana att Reinfeldt inte avfyrade sitt tyngsta artilleri i Almedalen. Den lilla reformutrymme som kanske återstår trots allt, torde användas i det gemensamma borgerliga valmanifestet i augusti. Det är en rimlig prioritering.

Även om det är lätt att tycka att Visby är världens medelpunkt första veckan i juli för den som är här, så är det nog en värdering som inte delas av majoriteten av väljarna. Semesterbestyr lär vara långt centralare för dem än att fundera över utspel från Almedalen.

Till sist bör det noteras att statsministern inte är direkt eftergiven för opinionen, om man uttrycker sig vänligt. Jag hörde inte ett ord om jämställdhet i det långa talet. Om man jämför Romsons och Reinfeldts tal kan man tro att de både befinner sig på och talar om två olika planeter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!