K-G Bergström

Reinfeldt överlägset bäste talaren i Almedalen i år

Publicerad

VISBY. Fredrik Reinfeldt är den hittills överlägset bäste talaren i Almedalen i år. Han är repliksnabb, klarar att improvisera när oväntade saker inträffar. Mötet stördes av demonstranter som polisen släpade bort. Först gjorde han en paus, sen kom kommentaren:

Yttrandefrihet kan se olika ut …

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Och publiken skrattade och applåderade. Till skillnad från en del andra partiledare, ser han ut att trivas på scenen. Han ägnade sig ju också åt skolteater under gymnasietiden. Han är dessutom totalt obunden av manus.

Men retorisk skicklighet räcker förstås inte för att vända ett stort underläge. Det kommer inte heller gårdagens tal att göra. Visst ser han ut att ha tagit intryck av att väljarna vill ha mer visioner, mer värderingar. Talet inleddes med en beskrivning av vilken värdegrund han och Moderaterna står på.

Den nyhet han presenterade - 20 000 nya studentbostäder – är förvisso viktig för många. Möjligen också ett försök att göra M och alliansen mer tilltalande bland de yngre väljarna där man har stora problem. Men ska man vara ärlig var det en svagare nyhet än både Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas och Miljöpartiets.

Den ska visserligen ses som ett komplement till satsningen på höghastighetståg och 100 000 nya bostäder häromdagen. Det var ett större och viktigare utspel. Det svarade dessutom på kritiken mot alliansen att den inte har några besked om vad den vill göra i framtiden. Men inte heller det förslaget räcker för att rädda regeringen.

Alliansen har betydligt svårare att leverera utspel som ger rubriker. Sådana besked innehåller för det mesta löften om mer pengar till reformer. Eftersom alliansen inte vill höja skatten annat än i undantagsfall, har den helt enkelt mindre pengar än oppositionen som höjer skatterna rejält. När regeringen dessutom ska vända ett budgetunderskott till ett överskott på 1 procent av BNP till 2018, så är godispåsen praktiskt taget tom.

Och motsatsen att sänka skatter avvisar ju regeringen på naturliga grunder.

Man kan möjligen också ana att Reinfeldt inte avfyrade sitt tyngsta artilleri i Almedalen. Den lilla reformutrymme som kanske återstår trots allt, torde användas i det gemensamma borgerliga valmanifestet i augusti. Det är en rimlig prioritering.

Även om det är lätt att tycka att Visby är världens medelpunkt första veckan i juli för den som är här, så är det nog en värdering som inte delas av majoriteten av väljarna. Semesterbestyr lär vara långt centralare för dem än att fundera över utspel från Almedalen.

Till sist bör det noteras att statsministern inte är direkt eftergiven för opinionen, om man uttrycker sig vänligt. Jag hörde inte ett ord om jämställdhet i det långa talet. Om man jämför Romsons och Reinfeldts tal kan man tro att de både befinner sig på och talar om två olika planeter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag