Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Regeringskrisen värre än någonsin tidigare

Efter Annie Lööfs misslyckande är dödläget totalt – det finns inget realistiskt alternativ att sondera. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Regeringskrisen är nu allvarligare än någonsin tidigare i höst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tre partiledare har misslyckats med sina sonderingar. Att Annie Lööf skulle misslyckas verkar i stort sett alla utom hon själv och Jan Björklund ha insett. På ett sätt var därför hennes sondering en veckas bortkastad tid. 

Men eftersom de båda fortsatte att driva uppenbart orealistiska krav, så var det nödvändigt att förslagen om allians+MP-samarbete liksom något slags samarbete mellan S och alliansen kördes i botten.

Annie Lööf berättade också att hon sonderat en regering ledd av henne själv med bara C och L. Att hon kommit till slutsatsen att den skulle få minst 175 röster mot sig, borde det inte ha behövts någon sondering för.

 

Annie Lööf och Jan Björklund måste anses ha ett ytterst tungt ansvar för att regeringskrisen nu förvärrats ytterligare. Det är bara deras partier som har fällt både Stefan Löfven som statsminister och stoppat Ulf Kristerssons försök att bilda en borgerlig regering.

Ovanpå det har Annie Lööf före valet ställt så många ultimativa löften att hennes möjligheter att bidra till någon lösning är små.

Hon har uppenbart för närvarande inte något mandat att svika något av dem. Men mandat kan förstås ändras.

 

Men så länge hon står fast vid att inte sätta sig i en S-ledd regering eller ingå i en sådan och inte heller i en blocköverskridande regering (S, MP, L, C), så är öppningarna vänsterut obefintliga. Hon har dessutom meddelat till mig och en annan journalist att hon inte tänker släppa igenom en S-regering.

Det var  överraskande för åtskilliga att C och L röstade nej till en M- och KD-regering. Till och med Stefan Löfven lär enligt medieuppgifter tidigare i höst ha trott att mittenpartierna skulle nöja sig med att lägga ner sina röster i den voteringen.

Inget på dagens presskonferens tydde på att Lööf i en ny omröstning skulle rösta annorlunda än tidigare.

 

Det betyder totalt dödläge just nu. Det finns inget realistiskt sonderingsalternativ. De tre som fanns har misslyckats. Men det finns inte heller något alternativ som kan föreläggas kammaren för omröstning för att på så sätt föra processen mot eventuellt nyval framåt. Det krävs ju fyra misslyckade statsministeromröstningar för att det ska automatiskt bli extra val. Formellt skulle Andreas Norlén kunna tvinga Stefan Löfven till omröstning om någon slags S-regering, men Löfven har hittills vägrat så länge inga nya omständigheter inträffat. Det skulle ändå  överraska om den försiktige talmannen skulle pressa Löfven till omröstning.

Nuvarande övergångsregering har ingen rätt att utlysa nyval. Det har därför spekulerats i att talmannen skulle kunna utse en ny statsminister med enda uppdrag att se till att det blir extra val.

Det vore förstås en nesa för Stefan Löfven. Att bli avsatt först som riktig statsminister och ovanpå det få sluta som ledare för övergångsregeringen. Det vill han nog undvika.

 

Han har hittills inte sagt sig vilja utesluta en S-M regering även om han inte velat ha en sån. Frågan är hur allvarlig regeringskrisen måste bli för att herrar Löfven och Kristersson ska börja överväga en ”stor koalition” som tyskarna säger. Även om en sån faktiskt inte heller skulle få egen majoritet.