K-G Bergström

Regeringsfrågan förefaller ovissare än någonsin

Foto: Lisa Mattisson EXP
Foto: Lisa Mattisson exp

Det som skedde i början av Annie Lööfs tal i Almedalen i kväll var det obehagligaste jag har upplevt under något av de många partiledartal jag hört här. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Centerledaren inledde med att skildra hur det  judiska församlingshemmet i Göteborg attackerades med molotovcocktails.

Då plötsligt stördes talet av nazister som skanderade ”folkförrädare”. Lööf gjorde en paus och lät dem hållas några sekunder. Men publiken överröstade snabbt nazisterna genom att ropa ”Annie, Annie”. Samtidigt uppges medlemmar i Kris (de kriminellas revansch i samhället) ha omringat nazisterna. Sen fortsatte Lööf med imponerande lugn och värdighet att säga att ”ingen ska få skrämma oss till tystnad, inte någon. Hatet ska inte fortsätta växa”.

Intermezzot blev en oavsiktlig men skrämmande illustration av ett krav som Moderaterna ställde i söndags här i Almedalen. De vill göra det olagligt att göra som nazisterna i kväll, att störa möten. Under förutsättning att det sker av medlemmar i våldsbejakande organisationer.


LÄS MER: Nazister försökte störa Annie Lööfs tal i Almedalen 


Centerns stora utspel i dag om miljardsatsning på integration, nämndes förstås. Utspelet fick omedelbart positiv respons av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 50 000 nyanlända ska få intensiv yrkessvenska och intensiv praktik i bristyrken förenat med obligatorisk samhällsorientering.

Talet innehöll också hård kritik av Stefan Löfven i hans specialgren, välfärden. Framför allt vårdköerna som vuxit trots omfattande skattehöjningar. Löfven vill ju göra valet till en folkomröstning om just välfärden. Men Centerledaren föreföll inte särskilt skraj över en sån.

Däremot hade hon uppenbara behov att tydligt deklarera att hennes parti vill hålla ihop alliansen och bilda regering med den.

Det målet är dock högst osäkert. I Demoskops färska undersökning får de rödgröna 39,2 procent mot 36,5 för alliansen, som dessutom har KD långt under fyraprocentsspärren med bara 2,5.

Men Annie Lööf sa i Expressen TV att hon inte vill släppa fram nuvarande regeringskonstellation en gång till. Samtidigt vill hon inte att alliansen ska bilda regering om den är mindre än de rödgröna.

Däremot är Lööf öppen för regeringssamarbete över blockgränsen. Men också där gjorde hon i dag en tydlig markering mot Stefan Löfven. Hon tänker inte ingå i en regering ledd av honom.

Regeringsfrågan förefaller med andra ord om möjligt ännu ovissare än nånsin.

Att Lööf i kväll framstod som extra allianslojal och klart S-avog kan nog ha sina skäl. Lööf var ju med om att spräcka den alliansuppgörelse som fanns i förra veckan om proportionell fördelning av presidieposterna i riksdagsutskottet. Det vill säga att partierna får såna i förhållande till antal mandat vilket skulle ge både V och SD såna poster.

Men när den fördelningsnyckeln i medier beskrevs som en gest mot SD, blev det intern revolt och Lööf förklarar nu att man gjorde en missbedömning av hur uppgörelsen skulle tolkas.


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 


Lööf har också tidigare tillsammans med Jan Björklund rivit upp ingångna alliansuppgörelser. I dagens Demoskop-mätning finns inga tydliga indikationer på att det har straffats av väljarna. Ingen förändring är statistiskt säker. Men det är knappast någon tillgång för de två att framstå som svajiga så fort det börjar blåsa. Nu framstår de som alliansens opålitligaste medlemmar. 

Men Annie Lööfs bestämda och coola hantering av nazisterna i kväll gynnar henne långt utanför det egna partiet, tror jag.


Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!