Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Regeringen ville kapa ränteavdraget

Peter Eriksson, MP, och Magdalena Andersson, S, på presskonferensen under tisdagsmorgonen.

Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen var under bostadsförhandlingarna beredd att se över ränteavdragen, kan Expressen avslöja. I ett bud till Alliansen skrev den att ” Om intresse finns från övriga partier är regeringen inom ramen för en bred överenskommelse öppen för att se över möjliga förändringar i avdragsrätten för ränteutgifter. En förutsättning är att alla förändringar sker över lång tid för att hushållen ska få goda planeringsförutsättningar”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Beskedet till Alliansen och Vänsterpartiet är mycket intressant. Det är ett helt annat besked än vad Socialdemokraterna gett utåt. V och flera av de mindre borgerliga partierna har däremot varit beredda att trappa ned avdragen.

Men utspelet föll nästan omedelbart. Svaret från de borgerliga blev: ” Alliansen har inga gemensamma förslag om ändrade ränteavdrag”. Moderaternas veto omöjliggjorde en uppgörelse.

Men alliansen gav också en mycket kontroversiell invit till regeringen med samma reservation: ”Om intresse finns från övriga partier är Alliansen inom ramen för en bred överenskommelse öppen för att se över möjliga förändringar i hyresregleringen, i första hand fri hyressättning i nyproduktion”.

Regeringens lakoniska kommentar blev: Noteras.

 

LÄS MER: Här är regeringens plan för bostäderna

 

Både regering och Allians var alltså beredda att kasta in de två mest kontroversiella och ifrågasatta inslagen i bostadsförhandlingarna. Men hur extremt politiskt känsliga ränteavdragen och hyresregleringen är, visas samtidigt övertydligt. Dessa heliga kor kan bara avlivas om alla ställer upp på det. Det betyder att de två inslag som internationella organ och experter ständigt kritiserar Sverige för i bostadspolitiken är fortsatt blockerade.

Nu stupade förhandlingarna på en i grunden mindre fråga. Alliansen ville ha bort subventionerna till byggbranschen och regeringen hade räkneexempel på höjd fastighetsskatt (kommunal fastighetsavgift).

I sig är det förstås paradoxalt att det är rödgröna partier som vill göda byggbolag med jättesubventioner. I sig absurt. Byggherrarnas affärsidé borde ju vara att bygga bostäder till priser som kunderna är beredda att betala. Men bostadsmarknaden är ingen normal sådan. Därför tycks det krävas statsbidrag för att de ska göra det som varje annan normal producent gör utan bidrag från staten.

De borgerligas avhopp ledde omedelbart till att regeringen övergav flera kompromissförslag . T ex att höja bullergränsen för mindre bostäder från 60-65 dBA.

Magdalena Andersson och Peter Eriksson var också beredda att i många fall slopa kravet på hissar när vindsutrymmen byggs om till bostäder.

 

De kunde också tänka sig att höja schablonavdraget när privatpersoner hyr ut sina bostäder till 60 000 kr för att tillmötesgå Alliansen.

Däremot var inte regeringen beredd att minska antalet sk riksintressen som försvårar byggnation. Inte heller naturreservaten. Där kan man misstänka att MP stoppade eventuell kompromissvilja hos finansministern. Likaså nejet till det borgerliga kravet på max 100 meters strandskydd

Ingetdera block kan vara särskilt nöjt med utgången. Regeringen vågar inte röra den känsliga hyresregleringen annat än på marginalen. Alliansen låter Moderaterna stoppa avtrappning av ränteavdragen.

Det är svårt att kora någon segrare i bostadsstriden. Det är inte ens säkert att någon är det. Det är osedvanligt många luddiga förslag i regeringens 22 punktslista. På papperet kan nye bostadsministern Peter Eriksson se ut som en förlorare. Han misslyckades med sin första stora utmaning – att få till stånd en uppgörelse. Där Ibrahim Baylan lyckades, gick Eriksson bet. Men möjligen är bostäderna mer ideologiska och människonära, vilket gör det svårare bli enig över blockgränsen än kärnkraften. Samtidigt ser Eriksson ut att vara lite av segrare i det interna regeringsspelet. Men den segern kan samtidigt innebära att färre bostäder byggs, så egentligen är det kanske i slutändan en förlust.

Det är inte heller säkert att Alliansen egentligen ville ha någon uppgörelse. Efter såna om migration, terrorism, kärnkraft, försvar, betyg mm var nog måttet rågat. Rollen som permanent transportkompani åt en rödgrön regering är knappast applådknipande.

 

LÄS MER: Alliansen lämnar bostadssamtalen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!