Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Putin förlorade, Sverige vann

Gotlands kommun kommer i morgon att säga nej till uthyrning av hamnen.
Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN

Putin förlorade, Sverige vann. Det blev slutresultatet av höstens dragkamp om hamnarna i Slite på Gotland och i Karlshamn. Gotlands kommun kommer i morgon att säga nej till uthyrning av hamnen. Karlshamn har som man säger fryst förhandlingarna tills vidare. Av allt döma blir det ingen uthyrning där heller. Det betyder att Ryssland inte får tillträde på det sätt en uthyrning skulle ha medfört.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sen är det frågan om hur det svenska slutresultatet ska formuleras. Förlorade Gotland och Karlshamn också? På papperet kan det verka så. I Slite har det talats om hyresintäkter på 25-50 miljoner kronor och i Karlshamn hela 100 miljoner.

Försvarsministern är angelägen om att hävda att inga löften om kompensation gavs under gårdagens möte. Men det är bara en lek med ord. Samtidigt talar Hultquist om att man har pratat om eventuella tillväxt- och regionala utvecklingsfrämjande åtgärder.

Summa summarum: Gotland och Blekinge kommer att få extra stöd för att klara sysselsättningen. Det får inte kallas kompensation för de uteblivna hamninkomsterna men är exakt det. Därmed är de två länen också vinnare, trots att de lokala politikerna framstår som mesiga kappvändare, som inte klarat att stå mot trycket från sina höga partivänner, Margot Wallström och Peter Hultquist.


Som av en händelse var det ju lokala socialdemokrater som deltog i mötet med statsråden. Man kan nog utgå från att de också har kunnat ana partipiskan. Jag har svårt att tro att den före detta kommunalpampen Hultquist, har låtit bli att erinra om behovet av partilojalitet.

I alla händelser är han uppenbart störd över hur det lokala självstyret kan äventyra nationella säkerhetsintressen. Han anser att den svenska lagstiftningen är för svag för såna här situationer. Försvarsministern vill ha en översyn för att ge regeringsmakten och den nationella nivån instrument för att gå in när nationella intressen hotas.

Där kommer han inte att få några problem med att få majoritet för lagändring. I varje fall M och L torde ställa sig bakom stärkt nationellt mandat att hävda säkerheten före det kommunala självstyret. Återstår att se hur villig till exempel Centern är. Centern är kanske det svenska parti som hyllar det kommunala självbestämmandet mest. Pikant nog inte sällan tillsammans med S.


Ändå är det här ännu ett exempel på en allt större politisk frustration med det kommunala självstyrets tillkortakommanden. Allra tydligast har det synts i skolkrisen. Kommunerna är ju huvudman men staten tvingas gång på gång gå in och lösa skolproblem. Regeringens misslyckade försök med storregioner var också ett uttryck för frustration med landstingen.

Den större frågan är förstås hur beroende Nordstream 2 är av svenska hamnar. Räcker tyska och finska hamnar som alternativ, som bolagets svenske representant antydde i kvartifemekot eller kan hela projektet haverera?