"Inte ens en rikspolischef som slåss för att få vara kvar på Posten kan undgå den bistra sanningen", skriver K-G Bergström. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
"Inte ens en rikspolischef som slåss för att få vara kvar på Posten kan undgå den bistra sanningen", skriver K-G Bergström. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
K-G Bergström

Poliskrisen kan avgöra nästa års val

Publicerad

Poliskrisen och brottsligheten kan avgöra nästa års val. Polisens egen årsredogörelse för 2016 överlämnades i dag till regeringen. Den erbjuder knappast regeringspartierna något valgodis. Tvärtom.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rikspolischefen avslutar visserligen sin betraktelse med att polisens anställda har gjort ett fantastiskt arbete. Det lovar gott inför 2017.

Men inte ens en rikspolischef som slåss för att få vara kvar på posten kan undgå den bistra sanningen. ”Fallande utredningsresultat, en utsatt arbetsmiljö och ett ansträngt operativt läge har präglat vardagen på många håll”, skriver han och tvingas medge att ”Det ökade våldet har fått negativa konsekvenser för övrig polisverksamhet och har bidragit till försämrade resultat i delar av den brottsutredande verksamheten”.

Brottsuppklaringen har inte förbättrats. Antalet anmälda våldtäkter har ökat med 8,9 procent. Det var färre sökande till polisutbildningarna ifjol. Fler poliser slutade också än året före.

Lägger man till det den föga imponerande polisinsatsen i Rinkeby tidigare i veckan, då polisen inte grep en enda av dem som plundrade och vandaliserade och butiksinnehavare och lokalbefolkning undrade vad polisen sysslade med, så har inrikesminister Anders Ygeman orsak till oro.

 

Lag och ordning eller snarare dess motsats låg länge långt ner på listan över väljarnas viktigaste frågor. 2014 först på femtonde plats, när SvT gjorde sin vallokalsundersökning.

Det var framför allt de rödgröna väljarna som inte engagerades . S la den på 13:e, V på 17:e och MP:s väljare på 15:e plats. Allianspartierna rankade som väntat lag och ordning högre. M så högt som åttonde viktigaste. Men det parti som i fullständig särklass prioriterade den högst var SD, där lag och ordning hamnade på andra plats efter invandring, men före både sjukvård och äldreomsorg.

Och sedan 2014 har det skett en dramatisk opinionsförändring.

Enligt en DN/Ipsos-undersökning som presenterades nyligen har lag och ordning klättrat upp till fjärde plats.

Håller sig den trenden ända in i valbåset, kan den avgöra regeringsfrågan. Under ganska lång tid har det varit relativt jämnt mellan de rödgröna och alliansen. Möjligen med en viss övervikt för de borgerliga.

 

Regeringen har visserligen ett av sina skickligaste statsråd, Anders Ygeman, som ansvarig just för polisen. Men också han måste kunna hänvisa till resultat. Uteblir de kan hans popularitet snabbt avta, hur tillgänglig för medierna han är.

Lag och ordning var länge Moderaternas stora profilfråga. Men frågan är om det inte kan bli SD som tjänar mest på upplevd laglöshet och poliskris. Frågan har nu under vintern i allt större utsträckning kopplats till invandringen. Inte bara av SD utan till och med av en före detta socialdemokratisk sakkunnig som Leif GW Persson. I Veckans Brott talade han i går om att invandrare och flyktingar är våldsamt överrepresenterade bakom den grövsta brottsligheten. Jag tror inte att kriminologen Jerzy Sarnecki skulle ha formulerat sig så. Men det är knappast han som har mest genomslag bland väljarna av de två.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag