Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Partiet har nu chansen att bli ett modernt parti

Idag fick vi ännu ett exempel på att nutida svenska partiledare bara sitter cirka tio år på sina poster. Göran Hägglund kommer att ha gjort det i elva år när han i vår avgår.

Trots att han inte är äldre än 56 år så är det en riktig veteran som tackar för sig. Han är ålderspresident i riksdagen, d v s den som suttit längst där.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hägglunds största politiska framgång är nog att han 2006 övertygade övriga Alliansledare om att satsa på slopad fastighetsskatt som profilfråga nummer ett i valet. Göran Persson har rätt eller orätt beskrivit fastighetsskatten som den fråga S förlorade valet på. Hägglund har också drivit sitt parti in mot mitten. Men den allmänborgerliga framtoning han stod för väckte också missnöje i mer kristet fundamentalistiska delar av partiet. Det ledde till att Mats Odell utmanade Hägglund om partiledarposten. En kraftmätning han förlorade.

Sen fastighetsskatten har inte Hägglund lyckats hitta någon vinnande profilfråga. Han har försökt med t ex verklighetens folk i kontrast till medie- och kulturelit. Men det blev ingen framgång. Efter valet har KD blivit första borgerliga parti att tydligt profilera sig för en justering av invandringspolitiken. Den satsningen kan man ana att fortsätter. Det kan vara Kristdemokraternas enda chans att klara 4-procentsspärren utan moderata taktikröster.

Med Göran Hägglund slutar den siste Alliansledare som deltog i grundandet av Alliansen. Han har varit en ytterst lojal Allianspolitiker. Frågan är om efterträdaren kommer att försöka profilera KD mer.

Det finns ingen given efterträdare. I själva verket ovanligt många. Gruppledare Emma Henriksson, partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, Stefan Attefall, Jakob Forssmed, Ebba Busch och Lars Adaktusson. Maria Larsson var aktuell förra gången och hade betydande stöd. Men hon föreföll att lämna politiken efter valet, så jag tvivlar på att hon blir aktuell.

Däremot är det ju uppenbart att partiet nu har chansen att bli ett modernt parti. Att för första gången välja en kvinna. Av dagens riksdagspartier är det bara KD och SD som bara styrts av män.

Omdömena om Göran Hägglunds partiledarskap kommer säkert att vara skiftande. Men jag tippar att de flesta är helt överens om en sak: att han är den roligaste partiledare vi haft på mycket länge, även om han visat det alltför sällan i debatterna.