K-G Bergström

Överraskande om Jan Björklund inte avsätts

För Jan Björklund personligen är siffrorna alarmerande, skriver K-G Bergström.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Visserligen backar Centern något i Demoskops färska opinionsmätning, men jag tror att det är en så liten tillbakagång att Annie Lööf nog snarast ser den som en framgång. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är den första mätningen efter hennes besked för en dryg vecka sen, att hon inte bara kan tänka sig att släppa igenom en S-regering utan också samarbeta med Stefan Löfven om budgeten. Samme Löfven som hon tidigare i höstas var och med fällde i riksdagen.

Jan Björklund torde också ha haft skäl att oroa sig över hur hans väljare skulle reagera på  beskedet i förra veckan som i huvudsak var det samma som Annie Lööfs. Men Liberalerna ökar faktiskt. Låt vara med bara 0,3 procentenheter, så lite att ingen statistiker bryr sig om den förändringen. Men för Björklund torde allt utom en tillbakagång vara tacksamt. Ändå är förstås 4,4 procent inte långt från en katastrofsiffra. Det är lägre än valresultatet, så partiets närmande till S har rimligen straffats av väljarna. Och framför allt så farligt nära riksdagsspärren att L har alla skäl i världen att göra allt vad det kan för att undvika ett extra val.

För Jan Björklund personligen är siffrorna så alarmerande, att det vore minst sagt överraskande om inte medlemmarna under den här mandatperioden avsätter honom, såvida han inte själv inser att loppet rimligen är kört. Han har två förlustval (2010 och 2014) bakom sig och årets uppgång med 0,1 räcker knappast för att lugna medlemmarna.

Det närmast osannolika har ju dessutom inträffat att en av hans allra närmaste öppet fronderat mot S-svängen – den ekonomiske talesmannen Mats Persson.

Annars är den relativa stiltjen i opinionen mitt i all dramatik och turbulens det allra mest uppseendeväckande. Den största förändringen är KD:s ökning med 0.9 procentenheter, en liten förändring sett till höstens kalabalik.

SD backar men obetydligt, men har under hösten gått från 17,5 i valet till dagens 20,7. Så enskilt är Sverigedemokraterna den stora vinnaren på höstens regeringskris. Men även de rödgröna har ökat försprånget till de borgerliga partierna, det som förut kallades alliansen.

Ändå har också de rödgröna ett stort bekymmer – Miljöpartiet. I den här mätningen får de Gröna bara 4,1 procent, vilket bekräftar andra undersökningar - till exempel SCB:s häromdagen, där MP hamnade exakt på riksdagsgränsen.

Det gör att inte heller Stefan Löfven har något intresse av ett nyval. Låt oss säga att ett sånt skulle resultera i att MP slogs ut ur riksdagen men L klamrade sig kvar, då skulle det parlamentariska läget bli till den gamla Alliansens fördel. Det borgerliga övertaget skulle inte göra det nödvändigt för C och L att byta sida.

Men det var ett hypotetiskt resonemang. Den store segraren i Demoskop är nog trots allt Stefan Löfven trots den lilla tillbakagången. Risken för att Annie Lööf ska hoppa av förhandlingarna med S torde inte ha ökat. I varje fall inte som följd av opinionsläget.