Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Oväntat att Kinberg Batra inte ställde sig bakom Reinfeldts klassiska vädjan

Anna Kinberg Batra har framstått som en synnerligen lojal efterträdare till Fredrik Reinfeldt. Och fattas bara, det är ju han som lyft henne till de nya höjderna. Han gjorde henne till gruppledare och ekonomisk talesperson. Det var också hon som fick vikariera fram till hans formella avgång, inte någon av de två vice ordförandena.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var därför minst sagt oväntat att Anna Kinberg Batra inte reservationslöst ställde sig bakom Reinfeldts klassiska vädjan till svenska folket att öppna sina hjärtan för de som flyr hit. Programledaren Anders Holmberg fick gång på gång ställa om frågan vad hon tyckte om just den delen av talet. Men nya M-ledaren valde uppenbart att distansera sig mot den flyktingvänlighet som företrädaren uttryckte i talet. Hon betonade gång på gång att andra europeiska länder måste ta större ansvar.

Det finns förstås logiska skäl för AKB:s ovilja att jubla över öppna–era-hjärtan-talet. Trots att citatet fick beröm bland liberaler, så var det ingen självklar fördel i valet. Moderaterna var det parti som förlorade mest väljare till SD. I programmet citerade programledaren en opinionsundersökning från SOM-institutet. I den tyckte 50 procent av de moderata väljarna att det var ett bra förslag att ta emot färre flyktingar, men bara 22 procent att det var ett dåligt förslag.

Det är den interna opinionen Anna Kinberg Batra har att hantera. Hon är själv gammal nyliberal, som på Muf-tiden ville ha fri invandring. Man ska nog inte bli alltför överraskad om hon inför stämman i höst tvingas till någon korrigering av Reinfeldts liberala invandringspolitik. I programmet nämndes skärpta krav för anhöriginvandringen. Frågan är om det räcker för de många kommunalpolitiker som är kritiska.

Ett annat hot mot endräkten i partiet är Decemberöverenskommelsen. Ett länsförbund (Östergötland) vill att den ska rivas upp av partistämman. Där tvivlar jag dock på att kritikerna kommer att vinna. Av de tio länsförbund som hittills haft stämmor är det bara ett enligt AKB som vill säga upp DÖ.

Det här var den första större utfrågningen av Kinberg Batra som i januari tog över ledningen. Jag är inte övertygad om att hon lyckades värva en enda ny väljare med sitt framträdande. Hon gjorde självklart inte bort sig. Det gör partiledare sällan. Men hon är så försiktig och garderad att budskapet blir suddigt.

Hon och partiet står dessutom inför ett vägval. Om Ebba Busch Thor lyckas med den uttalade ambitionen att vrida KD till höger, så måste rimligen M förhålla sig till det?

Ska man låta det ske ostört eller ska kursen vridas något högerut?