Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Osäkert om det räcker för att rädda henne

Foto: / Lisa Mattisson exp

Om Anna Kinberg Batra hade varit lika rak och tydlig i sina offentliga besked tidigare som på söndagen, skulle hon knappast ha befunnit sig i den akuta kris hon gör nu.

Det mest applåderade var det här:

– Ni som bekämpar demokratin med hat och hot, ni som tar till våld mot andra som står i vägen, ni hatar allt Sverige står för. Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De befann sig inte bara på Visbys gator. De stod uppradade i själva Almedalen och buade när hon bad dem dra.

Det andra beskedet torde inte få samma breda stöd över blockgränsen. Det var ett rent ultimatum till regeringen. Om inte försvaret får minst två miljarder kronor extra nu i höst, så går Moderaterna från förhandlingsbordet. Det är de två regeringspartierna och M, C och KD som försöker hitta en uppgörelse om mer pengar till försvaret.

Det offentliga ultimatumet kommer inte att applåderas i regeringen. Försvarsminister Peter Hultqvist vill säkert nå en uppgörelse liksom statsministern. Regeringen har ju slagit in på en tuffare linje både om försvaret och polisen. Men varken finansministern eller Miljöpartiet lär bli särskilt förtjusta i att anslå så mycket pengar. AKB:s utspel kommer därför att riva i gamla sår i regeringskansliet. Formellt kan regeringen lägga sin budget för 2018 och strunta i att den inte får stöd för sina anslag. Budgetlagen fungerar så att en minoritetsregering ska få igenom sina krav.

 

LÄS OCKSÅ: En av tre alliansväljare vill byta ut Anna Kinberg Batra 

 

Men man kan anta att också C och KD kommer att göra gemensam sak med M. Liberalerna står utanför försvarsöverläggningarna, därför att de redan tidigare ville satsa ännu mer. Därmed riskerar det för Peter Hultqvist att finnas en klar majoritet som kräver mer pengar till försvarspengar, eftersom även SD bjuder över. Det vore ett allvarligt bakslag för honom, även om budgeten går igenom.

För M-ledaren har dagens utspel klara fördelar. Hon gör en tydlig markering i en gammal hjärtefråga som alliansregeringen misskötte. Om hon får C och KD med sig så småningom framstår hon inför sina egna som kraftfullare än hittills. 

Nu lär inte dagens tydlighet från AKB lösa opinionsproblemen för henne. Hon måste också visa att hon klarar att ge raka besked i intervjuer och debatter, som inte är lika lätta att planera som ett tal. 

Opinionsförlusterna sen den 19 december har dessutom inget med otydlighet att göra. Snarare motsatsen. Beskedet om attityden till SD var alltför tydligt för partiets liberala väljare som flydde till C.

 

Hon lär inte ta tillbaka beskedet. Men reellt är det uppenbart att Kinberg Batra nu kommer att satsa allt på alliansen och tona ner kontakterna med SD.

Det är osäkert om det räcker för att rädda henne. Om hon överlever på posten, lär det bero på att det inte finns någon tydlig slagkraftig efterträdare. Ulf Kristersson vore en sån, men verkar varken sugen eller påhejad.

Nuvarande opinionssiffror är farligt nära Bo Lundgrens valfiasko 2002. Om det skulle bli valresultat nästa år får det förödande konsekvenser för aktiva moderater. 28 riksdagsledamöter skulle bli av med sin försörjning och tusentals kommun- och landstingspolitiker av med sina uppdrag. Det krävs nog en snabb opinionsuppgång i höst för att de inte av ren självbevarelsedrift ska kräva ett partiledarbyte.