Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENFinansminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på World economic forum i Davos tidigare i går. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENStatsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på World economic forum i Davos tidigare i går. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på World economic forum i Davos tidigare i går.

 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
K-G Bergström

Örfil efter örfil mot finansministern

Publicerad

Finanspolitiska rådet. Smaka på ordet. Det låter inte direkt folkligt. Ändå borde det lilla rådet med sex ledamöter vara medborgarnas bästa vän.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Furstar, oavsett om de ärvt sina ämbeten eller valts till dem, ogillar för det mesta att bli ifrågasatta och kritiserade. De tycker i allmänhet att de själva alltid vet bäst. Oavsett om de heter Trump, Erdogan eller Putin.

Steget från dessa till en svensk finansminister är förvisso långt. Men mentaliteten kan vara densamma. Finansminister Bosse Ringholm la 2003 ner ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) och som uppenbart blev alltför oberoende.

Anders Borg inrättade som finansminister 2007 det Finanspolitiska rådet. Det ska göra en oberoende granskning av regeringens ekonomiska politik. Det skedde också under Lars Calmfors ledning. Så oberoende att Anders Borg blev upprörd. Calmfors ville ha mer pengar, men Borg tyckte snarast att rådets resurser borde minska, verksamheten var ”vildvuxen tyckte han och talade lite nedsättande om akademiker som kladdar med pennorna och inte förstår politikens realiteter.”

Ändå kan man vara rätt övertygad om att den före detta doktoranden i nationalekonomi Anders Borg hade betydande respekt för nationalekonomerna i rådet. Liksom den likaledes före detta doktoranden Magdalena Andersson har det i dag. Hon har dessutom en professor i nationalekonomi i det egna hemmet.

Lunchekot rapporterade att hon ska ha blivit irriterad över rådets nya rapport. Inte att undra över i så fall. Det är bitvis svidande kritik hon utsätts för.

”Regeringen väljer i år att försvaga de offentliga finanserna. Det är uppseendeväckande, ”skriver rådet. Finanspolitiken borde vara betydligt stramare, vilket man tyckt ända sen 2014. Regeringen når inte upp till det överskottsmål som för närvarande gäller.

 

LÄS MER: Magdalena Andersson viftar bort fräna kritiken

 

För att använda Magdalena Anderssons eget bildspråk, skulle man kunna sammanfatta rådets invändningar med att hon när skördarna nu i flera år i rad har varit goda, ändå inte fyller ladorna utan tar av den skörd som borde sparas till magrare år.

Nationalekonomerna tycker också att målet om EU:s lägsta arbetsmål 2020 är så orealistiskt att det borde skrotas. Ovanpå det ännu en örfil. ”Det är nödvändigt att stimulera framväxten av fler jobb med låga kvalifikationskrav i både privat och offentlig sektor och kastar in ännu en brandfackla: ”Det kan kräva nya anställningsformer med lägre lön”, skriver man, vilket är liktydigt med en grov svordom i det socialdemokratiska templet.

Rådet ger sig också in den på den minerade mark som politikerna sällan törs närma sig. Bostadspolitiken. Ränteavdragen borde sänkas och fastighetsavgiften höjas för att dämpas bostadspriser och hushållens skuldsättning. Och man vill också ha mer marknadsinriktade hyror.

Dessutom sågas regeringens prognoser. De är mindre träffsäkra än Konjunkturinstitutets.

Oppositionen kommer förstås att jubla. Det är alltid där Rådet har sin fan club. Ändå är det ingen högerpolitik som förespråkas. Varken försämrade ränteavdrag eller höjd fastighetsskatt har M hittills förespråkat.

Magdalena Andersson kommer inte heller att ta till sig kritiken, trots att hon torde gnissla tänder i veckor. Att hon inte gör som rådet vill, beror på att hon vill vinna valet nästa år och då måste man servera valfläsk.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag