Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Om alliansen håller fast vid sitt hot avgör SD Löfvens öde

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blev som man kunde befara. Valet gav inget entydigt besked om vem som ska styra Sverige. Alliansen kräver att Stefan Löfven ska avgå omedelbart, annars fälls han i den obligatoriska statsministeromröstningen, när riksdagen samlas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men Stefan Löfven tänker stanna tills vidare. När jag skriver den här krönikan vid ett-tiden, har det rödgröna blocket en knapp övervikt. Om det också blir slutresultatet så ger det förstås Stefan Löfven en psykologisk fördel. Men inte nödvändigtvis något som garanterar honom fortsatt regeringsmakt.

Om samtliga alliansledare håller fast vid sitt hot om att fälla honom i statsministeromröstningen, så avgör SD hans öde. Om också Jimmie Åkessons parti röstar nej till honom i den omröstningen, så förlorar han i varje fall tills vidare regeringsmakten.

Så summa summarum, väljarna lyckades inte lösa de parlamentariska problemen i det här valet. Osäkerheten kommer förmodligen att bestå minst under resten av den här månaden. 

Valresultatet avvek en aning från opinionssiffrorna, till och med från den vallokalsundersökning som gjordes under valdagen. Det är uppenbart att de två största partierna, S och M, spurtade bäst. Socialdemokraternas 28,4 procent är visserligen partiets sämsta sen den allmänna rösträtten infördes för nära 100 år sen, men det var ändå betydligt bättre än opinionssiffrorna varit före valrörelsen. Det betyder också att S bryter en praxis att nästan alltid backa i valrörelsen. Mona Sahlin gjorde det inte 2010 och nu lyckades Stefan Löfven upprepa hennes bedrift. Frågan är om det berodde på det sena löftet om extra veckoledighet för föräldrar.


LÄS MER: Stefan Löfvens besked i natt: Sitter kvar som statsminister 


Moderaterna ser ut att vara det enskilda parti som backat mest (-3,5 procentenheter) jämfört med 2014 års val. Men 19,8 var ändå klart bättre än opinionssiffrorna före valet. Dessutom försvarade M positionen som näst största parti, vilket torde ha psykologisk betydelse. Ändå har partiet gjort uppseendeväckande förluster i partiets traditionellt starkaste områden.

För SD är valet en matematisk framgång. Partiet ökar med hela 4,7 procentenheter men ändå är resultatet en klar besvikelse. Många Sverigedemokrater har uppenbart drömt om att SD till och med ska bli största parti och åtminstone få 25 procent. Nu blev det bara 17,6 procent.

Tre andra vinnare är Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern. Av dessa är KD den odiskutabla vinnaren. Partiet har fördubblat sitt valresultat jämfört med de sämsta opinionssiffrorna strax före valet. V och C har gjort bra val, men båda har tidvis legat högre i opinionsmätningarna.

För Liberalerna torde också dagens val vara en missräkning. Jan Björklund har gjort en stark valrörelse och legat över sex procent, men partiet hängde inte riktigt med på spurtrakan.


LÄS MER: Ulf Kristersson: ”Den här regeringen har gjort sitt” 


För Miljöpartiet är 2018 års val ett klart bakslag. De Gröna blir nu riksdagens minsta parti med 4,3 procent. Farligt nära riksdagsspärren. När valrörelsen inleddes hade MP klart bättre siffror under påverkan av torkan och hettan under sommaren, vilka satte fokus på miljö- och klimatpolitik. Men det var en tillfällig effekt. Väljarna har uppenbart straffat MP för de svek partiet tvingats till av Socialdemokraterna.

Valrörelsen har varit extremt intensiv. Partiledarna borde gå på knäna. De skulle förtjäna en veckas semester. Men det röriga parlamentariska läget lär inte medge någon vila.