Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Oklart i vilken riktning Moderaterna rör sig

Vet du var Anna Kinberg Batra håller till, man hör ju inget från henne?

Den frågan fick jag i veckan från en av läsarna. Jag svarade inte så lite raljant:

Hon är väl kvar i Falufjällen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Moderaternas nya partiledare har nu om några dagar haft jobbet i två månader. Hon har rest åtskilligt, och varit i Västerås, Malmö, Falun till exempel. Men läsaren hade alldeles rätt. Hon har varit osynlig. Hon fick viss uppmärksamhet, när hon besökte en synagoga i Malmö. Men mest – dessvärre negativ - sådan fick hon när hon besökte skid-VM i Falun. Trots att hon fick träffa och posera med skidlegendaren Tomas Wassberg.

Anna Kinberg Batra vars hittills mest uppseendeväckande uttalande som politiker handlade om att stockholmarna var smartare än lantisar, visade att det i så fall inte handlade om geografikunskaper.

”Det som är så fint med ett sånt här arrangemang, det är om det sätter Sverige och de svenska fjällen på kartan och fler vill komma hit” sa hon.

Man får åka åtskilliga mil från Falun för att komma till fjällen.

Idag fick hon chansen att revanschera sig. Inför bortåt tusen moderater samlade till Sverigedag i Kista i Stockholm, kunde hon i sitt första stora tal efter tillträdet lägga ut texten.

Det gjorde hon. Hon har blivit klart bättre talare. Ledigare och i dag fanns till och med en lustighet i repertoaren. Dessutom några nyheter om generösare villkor för att få studiemedel för äldre på arbetsmarknaden. Och krav på utredning av finansiering av terrorism. Inga kioskvältare direkt. Studiemedelsreformen sades kosta 160 miljoner kronor.

De nyheterna lär knappast locka tillbaka några väljare som i höstas gick till SD. Den ende som överhuvudtaget nämnde något som torde tilltala gammelmoderater som flytt dit var partisekreterare Tomas Tobé.

Han stödde kravet från en moderat kommunalpolitiker i Stockholm att tiggare ska kunna avhysas från olagliga boplatser.

Under Anna Kinberg Batras korta tid vid rodret har inga egentliga förändringar av partiets opinionssiffror skett. Men det finns hot och utmaningar. Väljarna har lågt förtroende för partiets politik för skola, välfärd, integration och miljö.

Men den politiska kursen är också oviss. Ska M fortsätta att vara ett liberalt borgerligt mittenparti eller flytta sig längre högerut?

Det finns i dag väldigt få om ens några tecken på att partiet går längre högerut. Kursen har redan kostat väljare. De finns hos Sverigedemokraterna. Men nya hot kan vänta runt hörnet.

Om Kristdemokraterna väljer Ebba Busch Thor till partiledare tror jag det leder till en högersväng. Hon ligger ganska lågt nu för att inte skrämma bort traditionella KD-medlemmar, men var hon har sin ideologiska tyngdpunkt behöver man knappast tveka om.

Rätt hanterad kan en sådan högervridning locka gammelmoderater. Även om många av dessa gått till SD, lär nog en och annan vara kvar hos M. För dem lär KD vara mer frestande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!