K-G Bergström

Nästintill omöjligt
att göra bort sig

Expressens politiska kommentator K-G Bergström saknade några rejäla duster i TV4:s slutduell.
Foto: Izabelle Nordfjell

De två vacklande jättarna fick en gratischans av TV4 att ragga väljare. På bästa sändningstid dagen före valet fick statsministerkandidaterna duellera.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Länge har valrörelsen sett ut att sluta i en katastrof för båda. Så sent som förra lördagen hade S bara 27 procent hos Sifo. Moderaterna har ibland haft cirka 20 procent, att jämföra med 30,66 och 30,06 i förra valet.

Men alldeles på slutet har de spottat upp sig. Novus gav i dag S 30,9 procent och M 23,2. Det vore förvisso ett uselt valresultat för Stefan Löfven, men i alla fall inte sämre än Mona Sahlins 2010. För Fredrik Reinfeldt är det värre. Nästan sju procentenheter sämre än sist.

Moderaterna har hoppats på att kunna göra det tredje bästa valet i partiets historia efter 2006 och 2010 års kanonval. Det är nu inom räckhåll. Novus siffra är bara 0,4 procentenheter sämre än Ulf Adelsohns resultat 1982.

Det är svårt att tro att någon av statsministerkandidaterna kan ha förlorat röster på framträdandet i TV4. Duellformen var så avskalad att det var näst intill omöjligt att göra bort sig. De fick goda chanser att föra fram sitt budskap. Till och med gamla tiders slutapell fanns med.

De demonstrerade tydligt att de var överens om åtskilligt. Till exempel:

"Jag är stolt över att jag och Stefan Löfven står sida vid sida mot rasismen”, sa Reinfeldt. Och Löfven lovade att söka breda överenskommelser om utrikes- och säkerhetspolitiken.

Den så kallade duellen avslutades med att de två fick säga vad de tyckte var bäst hos den andre. Statsministern fick svara först och sa att Löfven är samarbetsinriktad. Och Löfvens svar var i stort sett det samma. Han var uppenbart lite impad av att Reinfeldt lyckats hålla ihop fyrpartikoalitionen i åtta år.

Nu vore de förstås inte konkurrenter om de bara gullade med varandra. Reinfeldt påminde då och då (till exempel om försvaret) om att Löfven ska samarbeta med partier som har en helt annan politik än han själv. Och Löfven poängterade förstås att S vill satsa mer på till exempel sjukvården (två miljarder).

Om bostadspolitiken finns det reella motsättningar. Socialdemokraterna vill subventionera byggandet. Alliansen föredrar att lätta på byggregler som försenar och försvårar bostadsbyggande.

En orsak till att duellen i stort sett uteblev var att varje avsnitt inleddes med en fråga från publiken. Det betydde att de mer riktade sig till frågeställaren än attack på den andre. Jag tror att den här formen gynnade Stefan Löfven, som har visat sig ha svårare i intensiva debatter, där han ibland blir ställd och då svarar med aggressivitet.

Att Reinfeldt ändå fick högre betyg i Demoskops undersökning är intressant. 3,68 mot 3,49 för Löfven. Men resultatet är rätt osäkert med tanke på att bara 465 intervjuades.

Det här var det sista valprogrammet före valet. Årets valrörelse har bjudit på mycken fantastisk mediebevakning. SVT:s partiledarutfrågningar, kvällstidningarnas partiledardebatter till exempel. Men TV4:s duell var nog sämst. I stort sett onödig. Att de ideliga reklamavbrotten gör en galen, var tyvärr inte ens huvudskälet till den slutsatsen.