Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Mycket tyder på att M:s budget blir statsbudget

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: HANNA FRANZÉN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Normalt är en budgetmotion från ett oppositionsparti mest intressant för oss som har som uppgift att bevaka politik. Men inte av någon större betydelse för allmänheten. 

Det är ju i allmänhet regeringarnas budget som direkt kan ingripa i medborgarnas villkor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men såna sanningar gäller inte längre. Vi såg det redan 2014 då den rödgröna budgeten fälldes och Magdalena Andersson fick inleda sin finansministertid med en borgerlig budget.

Nu kan det bli en favorit i repris för åtminstone delar av den före detta alliansen. Den budgetmotion som Moderaterna la fram i dag, kan slå ut övergångsregeringens budgetförslag.

Det är knappast några oväntade budgetinslag Moderaterna presenterar. Kraftigt sänkta skatter för de flesta. Till och med större skattesänkningar för pensionärer än vad den rödgröna övergångsregeringen föreslår.

Mer pengar till polis och försvar

Tredubblat RUT-avdrag

Återinförda kömiljarder

Sänkt bensinskatt

5 miljarder kr mer till kommunerna

Det är några exempel på det största oppositionspartiets prioriteringar.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Foto: HANNA FRANZÉN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är en traditionell borgerlig budget. För att locka L ska också steg tas mot ett slopande av värnskatten. Förslagen borde inte vara särskilt svåra för varken L eller  C och förstås inte för KD. Ja inte ens för SD.

Om det varit ett traditionellt politiskt läge, skulle förutsättningarna för en majoritet för en alliansbudget ha varit goda.

Men nu är det ju inte något normalläge.

Åtskilligt tyder just nu på att den här M-budgeten kan bli nästa års statsbudget. I varje fall till en början.

SD förefaller vara berett att stödja förslaget sen dess egen motion röstats ner. L och C har aviserat att de kommer att rösta på sina egna motioner och när dessa röstats ner lägga ner sina röster. Det innebär att M-motionen skulle få 154 röster mot övergångsregeringens 144.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men det finns en hake i resonemanget. Budgetomröstningen sker den 12 december. Om allt går enligt talmannens planer, sker omröstningen i riksdagen om Stefan Löfven som regeringsbildare redan den 5 december. C och L har ju lovat att släppa fram hans regering, om han uppfyller deras villkor. Men också att budgetsamarbeta med honom.

Om det är klart den 5 december kommer det förstås att förefalla rätt absurt att Lööf och Björklund skulle släppa fram en Moderatbudget den 12 december. Men det tycks fortfarande vara inriktningen, att man nöjer sig med att rösta på sin egen motion. Eventuella andra överenskommelser (läs med S) kommer i så fall behandlas senare i en tilläggsbudget, enligt en C-källa.

Budgetomröstningen sker den 12 december.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om den inriktningen håller fram till den 12 december, betyder det att fram till dess den nya regeringen fått sin ändringsbudget klubbad, så kommer medborgarna att få leva med M-budget. Men det blir inte helt lätt i så fall för S och med stöd av L och C att då eventuellt upphäva de stora skattesänkningar som M hunnit införa  från 1 januari 2019, om den regeringen skulle vilja det. Visserligen kräver ju både C och L skattesänkningar, men att Löfven skulle gå med på lika stora såna som M:s förefaller mindre sannolikt. Och i så fall skulle den nya regeringen få börja med att höja skatter. Men eftersom skatteförändringar i huvudsak bara sker den 1 januari, så är det möjligt att det först kan ske 2020 i så fall.