Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Mycket snack och lite verkstad

Mycket snack och lite verkstad. Så kan resultaten hittills för den gamle metallaren och nu S-ledaren Stefan Löfven sammanfattas när det gäller skolan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visst ser partiet ut att prioritera skolan i en utsträckning som aldrig förr. Mindre klasser, obligatorisk sommarskola, sommargymnasium och läxhjälp till alla är några av förslagen.

I dag är hela S-ledningen (Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Carin Jämtin och Mikael Damberg) ute på skolkampanj. Kvartetten börjar i en skola i det S-styrda Nynäshamn. S-ledningen ska praktisera tillsammans med lärare och skolledare står det i pressmeddelandet.

Det gör sig säkert bra i medierna. Men frågan är om S-ledarna inte i stället borde ha haft kvartssamtal med de partivänner i kommunen som har ansvaret för skolan. Tidningen Dagens Samhälle gjorde nyligen en rangordning av landets kommuner avseende skolresultat och politiskt styre. S-styrda Nynäshamn kom först på 188:e plats bland landets 290 kommuner.

Borgerligt styrda kommuner har i särklass bäst resultat. Av de 50 bästa styrs 82 procent av allianspartier. Av de 50 sämsta styrs 72 procent av S eller V.

En förklaring är förstås att barn till välutbildade föräldrar ofta presterar bättre i skolan. Akademiker torde vara vanligare i borgerligt styrda kommuner. Men det är långt ifrån hela förklaringen. Det finns ett antal S-styrda kommuner som ligger bland de femtio bästa, trots att så kallade socioekonomiska faktorer torde vara väl så besvärande där. Men S-politikerna i Umeå (12:a), Luleå (13:e), Piteå (14:e) och Övertorneå (35:a) visar att det går att få bra resultat i skolan, även om befolkningen inte är rik eller högutbildad.

Så Stefan Löfven kanske skulle ha åkt till de kommunerna i stället.

Men det är inte bara skolresultaten i S-styrda kommuner som sänker förtroendet för hans skolkampanj.

"Vi behöver en utveckling mot högre lärarlöner", tyckte Mikael Damberg redan 2011. Då var han skolpolitisk talesman. Nu har han befordrats till gruppledare i riksdagen

Men hur är det då med lönerna i S-styrda kommuner?

Lärarförbundet undersökte nyligen nivån.

Snittet för en grundskollärare i årskurs 6-9 med kommunal arbetsgivare var 26709 kronor i månaden. 67 procent av de socialdemokratiska kommunerna låg under rikssnittet.

Stefan Löfven avfärdade resultatet med att S ofta styr i glesbygdskommuner där lönerna generellt är lägre. Men den förklaringen håller inte.

S styr också i stora kommuner som Göteborg, Malmö och Örebro. Högstadielärarna där har löner under genomsnittet för kommunanställda i Sverige.

"Det räcker inte med att vara aktiv i talarstolen. Man måste göra det även i praktiken". Det var Lärarförbundets ordförandes, Eva-Lis Siréns kommentar.

Det är inte svårt att instämma i det.

Sopa först framför egen dörr, Stefan Löfven!