K-G Bergström

Miljöpartiets fem omogna beslut

Gustav Fridolin, Åsa Romson och Miljöpartiet har haft kongress i helgen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

ÖREBRO. Årets MP-kongress blev en serie bakslag för partiledningen. Det kan sägas redan nu.

Nästa år ska Miljöpartiet ha mognat som regeringsparti och ses som tillförlitliga och dugliga i regering. Så högtidligt uttryckte sig MP:s partistyrelse i ett förslag till så kallad ramplan för 2016 till kongressen.

Det låter inte som att den själv ens tycker att partiet är riktigt moget nu.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Då kan man ju tänka sig vad partnern S tycker. MP har definitivt inte gjort sig mer regeringsdugligt i Örebro.

Tvärtom har kongressen fattat eller är på väg att fatta ett antal beslut som Stefan Löfven rimligen ser som tecken på ren omognad:

1. Beslutet om att Vattenfall ska behålla och successivt fasa ut sin brunkolsverksamhet är närmast utmanande mot Löfven och Damberg. Det skulle kosta Vattenfall och statskassan en massa miljarder kronor.

Risken/chansen att MP:s statsråd får igenom kongressbeslutet i regeringen får betraktas som ännu mer osannolik än att oxfilé skulle bli huvudrätt på en Miljöpartistisk kongressmiddag.

2. MP ska verka för att fasa ut ränteavdraget, slog kongressen fast på lördagen. Ännu ett svidande nederlag för partistyrelsen. Bitr finansmarknadsminister Per Bolund har under våren visserligen inte tagit avstånd från ändring av räntebidragen. Men i förslaget till kongressen talade partistyrelsen om att en sänkning av den övre gränsen för ränteavdragen var den justering som den såg som lämpligast.

Kongressen gick längre. Ränteavdragen ska fasas ut.

Det fanns en tröst i bedrövelsen för minister Bolund. Han behöver inte konfrontera sin chef finansminister Magdalena Andersson med några omedelbara krav på påbörjad utfasning. Det står inget årtal i beslutet.

Per Bolund var också måttligt tillmötesgående i sina kommentarer till överkörningen. Amorteringskrav är vårt huvudspår, sen får vi se om vi återkommer med mera, meddelade han media. Oväntat nära kongresstrots.

Men han vet ju att S säger nej till ändrade ränteavdrag. V har plågat partiledare Stefan Löfven med det, senast i onsdags i partiledardebatten. Både V och MP har goda fördelningspolitiska argument. Det är ju de som har dyrast hus och störst lån som gynnas mest. Men Löfven inser förstås att avdraget också är oumbärligt för unga fattiga som tvingas köpa bostad.

3. MP vill ha utredning om konsekvenserna av införande av basinkomst.

Kravet är den klassiska miljöpartistiska medborgarlönen i ny språkdräkt. Rimmar illa med Löfvens nya plikt-offensiv.

4. MP verkar för att aktiv dödshjälp utreds. Kan inte tänka mig att Socialdemokraterna vill medverka.

5. Att MP kraftfullt ska verka för att avräkningar från biståndsbudgeten ska minskas snarast. Det kan de gröna idealisterna glömma.

Finansministern kommer inte att släppa fram de ytterligare skattehöjningar eller nedskärningar som är alternativet.