Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

"Malande entonig invandringsfientliget"

Jimmie Åkesson talade från Almedalens scen.
Foto: Henrik Montgomery / Tt

Någon lustigkurre på Twitter konstaterade att SD-ledaren Jimmie Åkesson torde ha skrattat hela vägen till banken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lika roligt var det inte för Magdalena Andersson. När Socialdemokraternas ekonomiska talesperson klockan 11.30 presenterade den nyhet Stefan Löfven signalerade redan i söndags, hade vårt största parti blivit omsprunget sen flera timmar av Sverigedemokraterna.

Båda partierna kom i dag med ungefär samma förslag om höjd skatt för bankerna.

Men SD hann först.

Jimmie Åkesson presenterade förslaget i Svenska Dagbladet redan på morgonen.

– Det var olyckligt. Vi borde ha lagt fram förslaget i söndags, medgav Magdalena Andersson, när jag frågade henne.


Båda partierna tycker att bankerna ska beskattas hårdare. Inspirerade av Företagsskattekommittén vill de dra in fyra miljarder kronor från banksektorn. SD använder pengarna för att utplåna skillnaderna mellan pensionärernas och löntagarnas beskattning . Det kostar 14 miljarder och partiet vill ta resterande 10 miljarder från minskad invandring.

Socialdemokraternas bankpengar ska användas till bland annat mindre grupper i förskolan.

Till synes har båda partierna valt en skatt som väljarna inte lär ha några problem med. Ändå kan skatten komma att slå mot många svenskar. Bankföreningen protesterade omedelbart. Skatten riskerar att drabba sparare och företag, sa dess vd. Pikant nog det före detta socialdemokratiska statsrådet – Thomas Östros.


Tyvärr är det nog stor risk att han får rätt. Bankerna har historiskt visat betydande förmåga att via lägre sparräntor och högre låneräntor kompensera sig. De torde dessutom precis som andra storföretag ha arméer av skatte- och affärsjurister som har som huvuduppgift att hitta kryphål så att de ska komma undan så mycket skatt som möjligt.

Sverigedemokraternas utspel var inte bara en framgång rent tidsmässigt. Partiet anser sig dessutom kunna avskaffa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare redan under nästa mandatperiod. Socialdemokraterna lovar bara att påbörja utjämningen. Det sista steget är så löst formulerat, att ingen med säkerhet kan säga att det någonsin tas.


Det finns förvisso goda skäl att ifrågasätta finansieringen via minskad invandring. Experter har ofta ansett det omöjligt att göra de snabba och stora besparingar som partiet hävdar.

Men det torde finnas åtskilliga väljare som bortser från sådana invändningar.

Så trots att många försökte stjäla uppmärksamhet från SD på partiets dag, Socialdemokraternas presskonferens och ekonomiska seminarium med ekonomstjärnan Thomas Piketty, var nog ett sådant exempel, så kan resultatet ändå bli att det blev en bra dag för SD.

Men definitivt inte tack vare Jimmie Åkessons tal. Det var för långt, totalt humorbefriat och ett återfall i en malande entonig invandringsfientlighet. Ambitionerna att bredda partiet så att till exempel kvinnor kan känna sig välkomna tycks ha avstannat. Med undantag för kvinnor som är så gamla att de uppbär pension.