Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

"Lurat koftorna av miljöpartisterna"

"Hittills verkar det nästan som att Stefan Löfven/Magdalena Andersson lurat koftorna av miljöpartisterna. De uppgörelser som hittills träffats är storslam för S", skriver krönikör K-G Bergström.
Foto: Lisa Mattisson

Miljöpartiet utgör dörrmatta åt Socialdemokraterna. Det var Centerledaren Annie Lööfs beskrivning av de Grönas förhandlingsresultat hittills. Men den hårdaste och smärtsammaste kritiken kommer ändå från en av partiets giganter, Birger Schlaug.

När han i Expressen talar om att MP riskerar att bli en förkortning för det Menlösa Partiet och att den stora frågan för partiledningen blev att sitta i regering, inte att driva politik, så är det en salva som språkrören inte bara kan vifta bort som en besvärande mygga på armen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visst har Birger Schlaug formellt lämnat partiet. Men hans engagemang för sitt gamla parti som han lett så länge kan man inte ta miste på.
Och fakta är att Socialdemokraterna fått igenom praktiskt taget allt vad de prioriterat, om vi ska utgå från vad som läckts ut. Hittills verkar det nästan om Stefan Löfven/Magdalena Andersson lurat koftorna av miljöpartisterna. De uppgörelser som hittills träffats är storslam för S.

Obligatoriskt gymnasium, Förbifart Stockholm ska byggas om än med ett halvårs fördröjning, försvaret rustas upp med nya Jas-plan och u-båtar, det blir en ny pappamånad, taken i a-kassan och sjukförsäkringen höjs och bortre parentesen försvinner.


Visst finns uppgörelser som inte innehåller socialdemokratiska hjärtefrågor - som skärpt vapenexport och arbetskraftsinvandringen. Men här hade partiet redan långt före valet backat, så även om Miljöpartiet på ett sätt vunnit, så är det ingen förhandlingsmässig prestation. Inte heller att partiet ska få ingå i pensionsarbetsgruppen tillsammans med S och de borgerliga.

Kravet från de två partierna som blev känt i går kväll om kvotering till bolagsstyrelserna är oväntat tufft. Ska införas 2016. Men inget som kommer att få Birger Schlaug och lite mer rättrogna miljöpartister att smycka sig med maskroskransar.

Enda konsekvensen av det är möjligen att näringslivet inte tycker att Stefan Löfven är riktigt så företagsvänlig som han velat ge intryck av. Det är dessutom osäkert om det går igenom i riksdagen.

I ett avseende kan den hårda kritiken i går både från politiska motståndare, Birger Schlaug och flera kommentatorer gynna Miljöpartiet. Socialdemokraterna har inget i längden att tjäna på att enda stödpartiet i regeringen är stukat och tilltufsat. Blir de Gröna alltför svaga finns risken att partiet av sin egen interna opinion tvingas lämna regeringen.

Därför kommer Socialdemokraterna att bli tvunget att vara generöst mot MP. Möjligen fick Romson/Fridolin lite hjälp i går kväll. Rapport avslöjade att ägarna till Oskarshamns kärnkraftverk har stora problem med lönsamheten med de gamla reaktorerna. Ska man tro inslaget kan det inte uteslutas att ägarna lägger ner åtminstone en reaktor.

Men det här försätter samtidigt S+MP i ett dilemma. MP vill förstås allra helst att det fattas ett aktivt beslut att stänga. Problemet är bara att om det sker med tvång, torde ägarna kräva kompensation ekonomiskt. Om S+MP har is i magen och låter bli att fatta nedläggningsbeslut, kan inte ägarna kräva någon ersättning från staten, om de själva har fattat beslutet. Men då får samtidigt inte MP någon förhandlingsframgång.

Dessutom vill knappast Stefan Löfven stänga reaktorer med MP. Han drömmer ju om en uppgörelse med till exempel Folkpartiet. Så höjda skatter på bensin och ny flygskatt kanske ligger närmare till, trots att han då utmanar många av sina väljare.