K-G Bergström

Löfven kan ta över – eller blir det extra val

Annie Lööf har nu fått sonderingsuppdraget av talmannen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som väntat fick Annie Lööf uppdraget att försöka hitta en lösning ut ur regeringskrisen. Uppdraget är lite annorlunda formulerat än motsvarande uppdrag som Ulf Kristersson och Stefan Löfven fick. De skulle sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen. Lööfs uppdrag är att sondera förutsättningarna för en regering som kan tolereras av riksdagen. Skillnaden är att hon inte explicit fått i uppdrag att bilda regering.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hennes sonderingar skulle kunna leda till att en annan person får det uppdraget. Hon nämnde själv Ulf Kristersson. Men samtidigt sa hon på presskonferensen nyss att det ligger i sonderingen att ta på sig statsministeruppdraget. Det är uppenbart att hon inte utesluter att själv bli statsminister.

Men Lööf hävdar att hennes ingång i sonderingarna är annorlunda än Löfvens och Kristerssons. Hon ska utgå från sakpolitiken inte från mandat och statsministerroll. Vad som kan komma ut av det är omöjligt att bedöma. Man kan notera att hon talade mycket om att försöka hålla ihop alliansen och gärna utgå från alliansens reformagenda. Men att det skulle gå att förena med någon bred uppgörelse över blockgränsen med S om sakfrågorna förefaller svårt.

Även den som har ett sakpolitiskt perspektiv, måste ändå förr eller senare ta ställning  till både vem som ska leda nästa regering och vilka partier som ska ingå i det regeringsunderlaget. Det enda vi vet om det är att Annie Lööf tänker överlägga med allianspartierna, S och MP. Inte med SD och V.

Samtidigt gjorde hon i dag, innan hon fick sitt sonderingsuppdrag, flera markeringar som bidrar till låsningar som försvårar en lösning på krisen. Hon upprepade tidigare besked om att hon inte sätter sig i en S-ledd regering. I en intervju i Aktuellt häromdagen föreföll hon öppna för att släppa genom en S-regering. Så lät det inte i dag.

Vi har inga planer på att släppa fram en S-regering, sa Lööf.

Lööf har nu en vecka på sig med möjlighet till förlängning. Det är häften så lång tid som Löfven och Kristersson fick , trots att det mycket diffusare uppdraget förefaller att kräva långt mer tid. Hon ska rimligen penetrera tunga sakpolitiska områden och identifiera möjligheter till samsyn om dem. 

Samtidigt måste det vara ett lockande uppdrag. I förlängningen hägrar rimligen drömmen om att det i förlängningen ska leda till att hon blir Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men det är föga sannolikt. Stefan Löfven har ju gjort klart att han ska leda varje regering som hans parti ingår i. Att M och Ulf Kristersson skulle vara berett att  avstå statsministerposten i någon slags Alliansregering, torde också vara uteslutet. I en liten mittregering skulle hon förstås kunna bli statsminister. Men en sån är osannolik, eftersom den inte skulle få majoritet för sin politik och knappast ens kunna bildas.

Så väljarna ska nog inte bli överraskade om Annie Lööf så småningom tvingas kasta in handduken. Då torde bara S-regering och extraval återstå som alternativ.