Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Löfvens utgångsläge var ovanligt uselt

Frågan är om någon tidigare socialdemokratisk partiledare har haft ett så uselt utgångsläge inför sin andra partikongress som Stefan Löfven.

Håkan Juholt, som brukar betecknas som det absoluta opinionsmässiga bottennappet, hann aldrig uppleva en sådan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mona Sahlin var ingen framgångsrik partiledare. Men inför hennes andra kongress 2009 hade S drygt 35 procent hos SIFO. Siffror som Stefan Löfven bara kan drömma om.

I varje annat parti skulle dagens opinionsläge ha utlöst diskussioner om partiledarens framtid. Det har inte skett och kommer knappast att ske än på ett tag i Socialdemokratiska partiet.

Det finns ett antal skäl till det. S är i grunden mycket lojalt med sina partiledare. Partiet har trots det tvingats byta ledare flera gånger på kort tid. Det är ingen som vill gå igenom en så jobbig process igen.

Stefan Löfven har också lyckats med vad som brukar betraktas som partiledarens viktigaste uppgift – att hålla ihop partiet. Till det kommer att myteriförsök är närmast uteslutna efter ett val som ändå varit framgångsrikt, så till vida att partiet tagit tillbaka regeringsmakten.

Ändå är utgångsläget dystert.

 

Stefan Löfvens regering fick inte genom sin budget. Sveriges Radios "Ekot" rapporterade i dag att regeringen kommer att få flera örfilar av riksdagens konstitutionsutskott, till och med av sina egna representanter. Sverigedemokraternas starka opinionssiffror är ännu ett bekymmer. Under vintern och våren uppges S ha tappat till SD. Partiet har också svårigheter att locka unga och storstadsbor:

”Socialdemokraterna har blivit partiet för det gamla Sverige”, sa DN/Ipsos opinionschef David Ahlin nyligen.

Ovanpå allt detta ifrågasätts partiets överordnade arbetslöshetsmål allt intensivare. Att Sverige 2020 ska lyckas nå EU:s lägsta arbetslöshet.

Det var knappast någon tillfällighet att Stefan Löfven ägnade sysselsättningen stort utrymme i sitt öppningstal på kongressen.

Han medgav att det är svårt att nå men inte omöjligt. Ett nytt utspel gjordes. När offentliga organ upphandlar tjänster ska långtidsarbetslösa anställas. Det kan lyfta 10 000 personer ur långtidsarbetslöshet, tror Löfven.

Centerns chefsekonom avfärdade omedelbart förslaget som ännu en halvkokt Löfven-idé. Leder bara till ökat krångel och dyrare upphandlingar som betalas med högre skatt.

 

Det finns en betydande otålighet bland socialdemokrater över att för lite görs för att bekämpa arbetslösheten. Ändå torde det knappast bli någon revolt på kongressen. Även om inte Stefan Löfven signalerade några lånefinansierade jättesatsningar, så lär nog ombuden ge regeringen ytterligare chanser.

Det i övrigt mest uppseendeväckande inslaget i talet gällde skolan ”svenska elever måste anstränga sig ännu hårdare. Fler behöver känna att skolan går först, före Netflix, före träning och kompisar”, sa statsministern.

Det påminde lite om förre skolministern Jan Björklunds retorik. Då hånades han närmast av oppositionen. I regeringsställning tycks den enskildes ansvar plötsligt bli viktigare för S.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!