Stefan Löfven lovar att satsa 4,4 miljarder på pensionärerna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven lovar att satsa 4,4 miljarder på pensionärerna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
K-G Bergström

Löfvens löfte kan spä på ilskan bland ISK-spararna

Publicerad

Pensionärerna kan bli de stora vinnarna i budgeten för 2018. Troligen tillsammans med barnfamiljerna, men regeringen dröjer med beskedet om barnbidragen. I dag kom beskedet om pensionerna. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den så kallade pensionärsskatten, skillnaden mellan skatten på pension och arbete, försvinner redan 2020, lovar regeringen och V. Valåret 2018 får tre av fyra pensionärer sänkt skatt med som mest 5000 kronor. Sammanlagt kostar den här reformen 4,4 miljarder kronor. Den enskilt största satsningen i höstbudgeten.

Men regeringen är långt ifrån ensam om generösa gåvor till de äldre. Häromdagen lovade Centern en satsning på 4,6 miljarder kronor. Om beloppen är helt jämförbara vet jag inte. Annie Lööfs parti vill ge garantipensionärerna, de allra fattigaste, en höjd pension med en hundralapp i månaden. I regeringens utspel i dag ingår inte någon extra satsning på garantipensionärerna. Däremot går regeringen längre redan nästa år. Då kommer det inte att vara någon skillnad i skatt på lön och pension upp till 17000 kronor i månaden. Centern nöjer sig med 14000 kronor. Inte heller har partiet något förslag om totalt slopad pensionärsskatt, som regeringen.

 

Där finns det ändå ett borgerligt parti som redan i våras gick längre än vad de rödgröna gör nu. Det var Kristdemokraterna som redan då ville ha bort pensionärsskatten till nästa år.

Men det förslaget var ändå långt ifrån lika generöst som dagens. KD ville finansiera sitt förslag som kostar drygt 12 miljarder kronor med höjd moms och en särskilt bankskatt.

Vän av ordning undrar kanske varför nu både C och de rödgröna fördubblar sin satsning på pensionärerna jämfört med förslagen i våras. I varje fall gjorde jag det. Det svar jag har fått är att det är de aktuella prognoserna om ekonomin som gör det möjligt. Det kanske får KD att revidera sitt förslag. Om C och de rödgröna inte behöver höja andra skatter för att betala det, borde ju inte andra heller behöva göra det. Regeringen har ju hittat ett reformutrymme på 40 miljarder kronor och i det ingår pensionärssatsningen.

 

Återstår att se hur övriga partier ställer sig. SD har redan ett sånt förslag för i år. Men frågan är till exempel om Moderaterna tänker delta i pensionärsracet. Det var ju Fredrik Reinfeldts Allians som med jobbskatteavdragen skapade skillnaden mellan beskattningen av pensionärer och löntagare.

Sammanlagt kostar det 12-13 miljarder kronor att radera ut skillnaden. I nuvarande budgetläge anses det uppenbarligen finnas pengar för reformen. Problemet med valgodis är att kostnaden består även i lågkonjunktur. En tidigare socialdemokratisk finansminister, Kjell-Olof Feldt, har erkänt att han i valrörelsen 1988 rycktes med av valfebern. Socialdemokraterna lovade då bland annat förlängd föräldraförsäkring från 9 till 18 månader under kommande mandatperiod. Det vallöften infriades inte då och inte senare heller.

Möjligen kan regeringen också spä på ilskan bland sparare med så kallade ISK-konton, som den vill öka beskattningen av. När det finns så gott om pengar i statskassan, kan det förefalla lite futtigt att göra det ofördelaktigare att ägna sig åt något vanligtvis så ädelt och uppmuntransvärt som att spara.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag