Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Löfvens invandringskritik ser ut att löna sig

Löfvens invandringskritik ser ut att löna sig, skriver K-G Bergström.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Men så länge SD leder ser det inte särskilt lovande ut för S och M.
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraterna har haft en tuff period med interna slitningar och avhopp. Och värst förmodligen för Jimmie Åkesson en färsk undersökning från Sifo som bara gav partiet 14,8 procent av partisympatierna.

Men dagens Demoskopmätning av vilka sakfrågor väljarna tycker är viktigast lär glädja Jimmie Åkesson. Nu är invandringen tillbaka i topp.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men det är inte bara SD som kan gynnas av det. Partiet har fortfarande högst förtroende bland alla väljare i den frågan. Men Socialdemokraterna har ökat sitt med fyra procentenheter i den här mätningen och ligger klart före Moderaterna som tvåa i den här grenen. Det är ingen oviktig skillnad. Det är S och M som har förlorat många tidigare väljare till SD. Båda partierna försöker återerövra dessa. Ska man döma av den här undersökningen har S bättre chans. Men så länge SD leder så pass överlägset, ser det inte särskilt lovande ut för något av de två största partierna. Det torde inte minst vara en besvikelse för den nye M-ledaren vars parti får anses ligga ännu närmare SD i migrationspolitiken. M säger ju till exempel nej till regeringens förslag att 9000 ensamkommande ska få stanna i Sverige. 


Men man kan ana att Moderaternas skärpning av sin migrationspolitik inte får genomslag bland SD-väljare , eftersom Kristersson är så tydlig med att han vill regera med alla Allianspartierna, inklusive Centern. Annie Lööfs parti är ju ett närmast rött skynke för SD-väljare. Denna ”guilt by association” borde i och för sig i samma utsträckning drabba Stefan Löfvens parti. Det har ju invandringsvänliga MP i sitt sällskap. Men skillnaden jämfört med M kan vara att S i praktisk politik hösten 2015 visade sig vara berett att köra över MP om invandringen. Dessutom har S och MP inte någon allians som de borgerliga inför valet.


LÄS MER: Invandringen är väljarnas viktigaste fråga inför valet 


Stefan Löfven.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Även om sjukvården backat i den här mätningen, så är den ändå den näst viktigaste frågan för väljarna. Också det borde ge S en klar fördel gentemot huvudkonkurrenten M. S har överlägset högst förtroende i den frågan. S får 20 procent mot till exempel M bara nio. Trots att sjukvården varit en av de mest debatterade frågorna under vintern och våren, så har det ändå inte lett till någon frammarsch i opinionsmätningarna för Socialdemokraterna. Det kan vara en sak att spontant säga att man tycker partiet är bäst på sjukvård. Men många väljare torde samtidigt ha upplevt längre vårdköer under den rödgröna mandatperioden, vilket kan försvaga sjukvården som trumfkort för S. Samtidigt som Alliansen med sina kortare vårdköer befläckas av skandalen kring Nya Karolinska sjukhuset.


Lag och ordning har senaste året i flera månader varit viktigast för väljarna. Nu har den fallit ner till tredje plats. Det kan paradoxalt nog också gynna S. Partiet ökar sitt förtroende i den frågan. Men att brott och straff åkt ner några pinnhål, kan ju också bero på att det under första kvartalet inte varit lika många dödsskjutningar.

Men trots S ökade förtroende, har Morgan Johanssons parti långt kvar till Moderaternas goodwill. M leder med 28-19. Kristerssons parti har också en fördel i frågan med ett konkret löfte om högre lön till poliserna.

Väljarna har även större förtroende för M när det gäller Sveriges ekonomi och jobben. Men dessa tidvis så viktiga frågor upplevs inte nu som särskilt prioriterade av väljarna.