Stefan Löfven kan han vara nöjd med MP:s Isabella Lövin, skriver K-G Bergström. Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven kan han vara nöjd med MP:s Isabella Lövin, skriver K-G Bergström. Foto: SVEN LINDWALL
K-G Bergström

Debatter är Stefan Löfvens sämsta gren

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven ska nog vara glad över att han beslöt att ställa upp i Expressens statsministerduell på måndagskvällen. Då får han chansen att ta revansch för kvällens insats som ju enligt Demoskops undersökning närmast var en katastrof för ledaren för landets största parti. Att hamna i bottenskiktet och till och med bli slagen av KD-ledaren måste vara en kalldusch både för honom och partistrategerna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte därför att Ebba Busch Thor är en svag debattör. Tvärtom, det är hennes absoluta styrka. Men hon representerar ett parti med bara cirka 3 procent av väljarna bakom sig mot Stefan Löfvens ca 26 procent. Det borde ge Löfven ett automatiskt övertag i en sån här undersökning. Trots allt är ju många väljare mycket partilojala och torde ge sin egen partiledare segern nästan oavsett hur hen lyckas.

Men tvärtemot KD-ledaren så är debatter Stefan Löfvens sämsta gren. Han tänker inte tillräckligt snabbt och formulerar sig för dåligt för att lyckas i en partiledardebatt med så högt tempo som i kvällens.

Allra sämst betyg fick Isabella Lövin. Det var ingen överraskning. Det finns en gemensam förklaring till hennes och Löfvens klena debattförmåga. Ingen av dem är politiker sen ungdomen. De har inte fått den debattutbildning som politiska ungdomsförbund erbjuder lovande politiker. Ulf Kristersson har ju till exempel varit ordförande i MUF.

 

Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson kan känna sig nöjda med att hyggligt ha hållit ihop sina block i de flesta debattämnena. Det var uppenbart att båda sidor kommit överens om att försöka hålla ihop. Men enigheten sprack inte oväntat om migrationen.

Vänsterledaren gick till hårt angrepp mot Löfven när han sa: Jag vill inte höra landets statsminister till pressen säga att barnen till papperslösa inte ska få skolgång i Sverige.

Det sa S-ledaren i samband med presskonferensen i fredags, då partiets skärpta flyktingpolitik presenteras. Nu skyndande han sig att säga, att det inte finns något sånt förslag. Statsministern tycks inte ha haft koll på vad som egentligen gällde.

Däremot kan han vara mer nöjd med MP:s Isabella Lövin. Hon hyllade visserligen Annie Lööfs inlägg, vilket knappast var i enlighet med regeringens uppförandekod, men Lövin lät bli att kritisera S migrationspolitik, trots att det är uppenbart för alla att MP står minst lika långt från S i den frågan som C gör till Moderaternas.

Ändå var det Jan Björklund som sköt in en pil i Alliansfasaden av enighet. Han ansåg att SD ville mer eller mindre stänga Sverige för invandring och tyckte att några av M-förslagen var i samma riktning.

En slutsats som kan dras av kvällens debatt är att många partier har intresse av att få en bred uppgörelse över blockgränsen. S för att de rödgröna är om möjligt mer splittrade än Alliansen med två invandringsvänliga partier och ett (S) som är restriktivt. Samma för M. Det är inte bara sprickan om de ensamkommande som är en stötesten för Ulf Kristersson. Övriga allianspartier är positivare till familjeåterförening.

Däremot lär Kristersson inte vara lika förtjust i att Stefan Löfven i kväll förde in begränsning av arbetskraftsinvandringen i en sån eventuell uppgörelse.

Jag vet inte om det var en klockren nyhet, men i alla händelser viktigt för många väljare. KD-ledaren meddelade att Alliansen avskaffar den nyss införda flygskatten om de borgerliga vinner valet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag