Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Debatter är Stefan Löfvens sämsta gren

Stefan Löfven kan han vara nöjd med MP:s Isabella Lövin, skriver K-G Bergström.
Foto: SVEN LINDWALL

Statsminister Stefan Löfven ska nog vara glad över att han beslöt att ställa upp i Expressens statsministerduell på måndagskvällen. Då får han chansen att ta revansch för kvällens insats som ju enligt Demoskops undersökning närmast var en katastrof för ledaren för landets största parti. Att hamna i bottenskiktet och till och med bli slagen av KD-ledaren måste vara en kalldusch både för honom och partistrategerna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte därför att Ebba Busch Thor är en svag debattör. Tvärtom, det är hennes absoluta styrka. Men hon representerar ett parti med bara cirka 3 procent av väljarna bakom sig mot Stefan Löfvens ca 26 procent. Det borde ge Löfven ett automatiskt övertag i en sån här undersökning. Trots allt är ju många väljare mycket partilojala och torde ge sin egen partiledare segern nästan oavsett hur hen lyckas.

Men tvärtemot KD-ledaren så är debatter Stefan Löfvens sämsta gren. Han tänker inte tillräckligt snabbt och formulerar sig för dåligt för att lyckas i en partiledardebatt med så högt tempo som i kvällens.

Allra sämst betyg fick Isabella Lövin. Det var ingen överraskning. Det finns en gemensam förklaring till hennes och Löfvens klena debattförmåga. Ingen av dem är politiker sen ungdomen. De har inte fått den debattutbildning som politiska ungdomsförbund erbjuder lovande politiker. Ulf Kristersson har ju till exempel varit ordförande i MUF.


Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson kan känna sig nöjda med att hyggligt ha hållit ihop sina block i de flesta debattämnena. Det var uppenbart att båda sidor kommit överens om att försöka hålla ihop. Men enigheten sprack inte oväntat om migrationen.

Vänsterledaren gick till hårt angrepp mot Löfven när han sa: Jag vill inte höra landets statsminister till pressen säga att barnen till papperslösa inte ska få skolgång i Sverige.

Det sa S-ledaren i samband med presskonferensen i fredags, då partiets skärpta flyktingpolitik presenteras. Nu skyndande han sig att säga, att det inte finns något sånt förslag. Statsministern tycks inte ha haft koll på vad som egentligen gällde.

Däremot kan han vara mer nöjd med MP:s Isabella Lövin. Hon hyllade visserligen Annie Lööfs inlägg, vilket knappast var i enlighet med regeringens uppförandekod, men Lövin lät bli att kritisera S migrationspolitik, trots att det är uppenbart för alla att MP står minst lika långt från S i den frågan som C gör till Moderaternas.

Ändå var det Jan Björklund som sköt in en pil i Alliansfasaden av enighet. Han ansåg att SD ville mer eller mindre stänga Sverige för invandring och tyckte att några av M-förslagen var i samma riktning.

En slutsats som kan dras av kvällens debatt är att många partier har intresse av att få en bred uppgörelse över blockgränsen. S för att de rödgröna är om möjligt mer splittrade än Alliansen med två invandringsvänliga partier och ett (S) som är restriktivt. Samma för M. Det är inte bara sprickan om de ensamkommande som är en stötesten för Ulf Kristersson. Övriga allianspartier är positivare till familjeåterförening.

Däremot lär Kristersson inte vara lika förtjust i att Stefan Löfven i kväll förde in begränsning av arbetskraftsinvandringen i en sån eventuell uppgörelse.

Jag vet inte om det var en klockren nyhet, men i alla händelser viktigt för många väljare. KD-ledaren meddelade att Alliansen avskaffar den nyss införda flygskatten om de borgerliga vinner valet.