K-G Bergström

Löfven uppträder som en politisk amatör

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Dagens partiledardebatt var ingen höjdare för statsministern. Men ändå en hygglig insats med tanke på att dödsskjutningar och våld inte precis är någon favoritfråga för Socialdemokraterna. Däremot för M och SD.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var det intryck som vi som såg debatten på tv fick. Men efter den drygt tre timmar långa debatten hände saker, som kan förvandla den här veckan till Stefan Löfvens svartaste sen tillträdet hösten 2014.

I debatten hade Jimmie Åkesson talat om att man borde överväga att sätta in militär för att få stopp på gängkriminaliteten. Stefan Löfven fick förstås frågan om vad han tyckte om det, när han kom ut från plenisalen. Och till de flestas stora häpnad, utgår jag från, svarade han att det inte kan uteslutas även om det inte är huvudalternativet.


LÄS MER: Löfven utesluter inte militär mot gängen 


En stund senare ställde TT samma fråga till justitieminister Morgan Johansson på ett annat ställe. Johansson som inte hört vad chefen statsministern sagt i kammarfoajén, sa att det inte var aktuellt. Polisen har de resurser som behövs och har dessutom nödvändig kompetens för att bekämpa brottslighet. Det har inte militären.

Men när Ekot en timme senare ringde upp Morgan Johansson hade han talat med statsministern och då föreföll justitieministern ha rättat in sig i ledet och höll med sin chef.

Det borde han inte ha gjort. I den första spontana versionen hade han ju i varje fall ett rätt av två. Militären har inte någon brottsbekämpande kompetens. Däremot är påståendet att polisen har de resurser som krävs mer diskutabelt. Om så vore borde det väl knappast ha kunnat inträffa 300 skjutningar ifjol med 42 överlagda mord som följd.

Men så dök samme Morgan Johansson upp direkt i Aktuellt. Och då var han tillbaka på ruta ett. Militär får bara sättas in i exceptionella lägen som terroristattacker.

Dagens turer är pinsamma för statsministern. Han borde naturligtvis ha svarat blankt nej på frågan om militärer mot kriminella gäng.

Det är andra gången på samma vecka som han uttalar sig så att det uppstår tvivel om vad regeringen tycker. Senast skedde det ju i söndags i Sälen om säkerhetspolitiken.

Löfven är den politiskt mest orutinerade statsminister Sverige haft i modern tid. När han tillträdde hade han varken varit riksdagsledamot eller statsråd. Till en början syntes det tydligt. Men allteftersom tiden gått har han uppträtt säkrare. Nu uppträder han igen som en politisk amatör. Särskilt allvarligt under ett valår.


SE KLIPPET: Ulf Kristersson i debatten: "Som att det vore krig i vårt land" 


Förklaringen till att Löfven så lättvindigt nappade på reportrarnas intervjukrokar om militärinsats, är förmodligen  att han känner sig ytterst pressad av våldsvågen. Han vet att det numera är M som har störst förtroende bland väljarna när det gäller brottsbekämpning. Löfven vill till varje pris visa att han är minst lika bra i den grenen, därför ville han låta kraftfull genom att inte utesluta militärinsats.

I stället blev det pannkaka av allt.