K-G Bergström

Löfvens budskap i huvudsak samma som Kinberg Batras

Publicerad

Stefan Löfven valde Järvaveckan men nobbade Almedalen i år. Det lär han inte ångra. I Tensta och Rinkeby hade S cirka 67 procent av rösterna i 2014 års val. På Gotland 32 procent.

Det här var politisk hemmaplan för Stefan Löfven. Inte oväntat slog han också publikrekord i det vackra vädret.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte alla var supportrar. I publiken fanns protestplakat mot att flyktingar utvisas. Och alldeles framför nosen på honom i början av talet dök ett stort plakat med texten ”Mitt Europa bygger inte murar” upp. Ett sätt att kritisera den restriktiva migrationspolitik som statsministern slog in på hösten 2015 efter att så sent som i september samma år på ett offentligt möte just pläderat för en generös flyktingpolitik, åtminstone uppfattades formuleringen om det murlösa Europa så.

Men jag undrar ändå om han någonsin förut fått så många applåder som under det 30 minuter långa talet på Spånga IP. Trots att det på ett sätt sannerligen inte strök området medhårs.

Han ville avsätta gängledarna som nu uppträder som kungar i områdena. Vi ska ta ifrån dem deras kontanter och lyxartiklar. De ska arresteras.

Det ska bli enklare sätta upp övervakningskameror. Kampen mot drogerna ska skärpas. De som attackerar blåljuspersonal ska få kännbara straff. Rör inte våra hjältar. När jag får rapporter om självutnämnda moralpoliser, som försöker bestämma var kvinnor får vara, hur de ska klä sig och hur de ska leva, om förtryck och våld i hederns namn av fäder, bröder och manliga släktingar blir jag förbannad… Vi vill ha strängare straff för brott med hedersmotiv.

Det finns uppgifter om att statsministern inför mötet träffade Nalin Pekgul, före detta ordförande i Socialdemokratiska Kvinnoförbundet och verksam i Järvaområdet och en av de som tydligast tagit avstånd från hederskulturen i förorterna. Man kan ana att det jag nyss citerade har inspirerats av henne. En modig kvinna som Socialdemokratiska partiet borde lyfta fram mer än som skett.

Statsminister Stefan Löfven talade under politikerveckan i Järvas sista dag.Foto: SVEN LINDWALL

Att det jag hittills citerat väckte entusiasm kan möjligen låta förbryllande. Men egentligen inte. De som var där var naturligtvis laglydiga, skötsamma medborgare som blir offer för avarterna i området.

Men Löfven ställde också direkta krav. För att behålla sin föräldraauktoritet måste de lära sig svenska. Nu införs också en utbildningsplikt för nyanlända, annars kan ersättningen dras in. Utrikesfödda kvinnor ska också ut och jobba. De ska inte få bidrag för att hålla sig hemma.

Det intressanta är att huvudbudskapet i Stefan Löfvens tal var i huvudsak det samma som Anna Kinberg Batras. Större krav på den enskilde. Nolltolerans mot brottslighet och hederskultur. Ja även om ingen av dem gillar jämförelsen, så egentligen också i huvudsak samma besked som Jimmie Åkesson gav. Statsministern till och med upprepade samma gamla socialdemokratiska moraldevis som Åkesson i går. Gör din plikt, kräv din rätt. SD-ledaren tog avstånd från parallellsamhällen, Löfven talade om skuggsamhällen.

Det är naturligtvis frestande att sätta in statsministerns batongtal i ett spelteoretiskt sammanhang, om att han ville visa att hans väljare inte har några skäl att gå till SD. Att Stefan är lika tuff som Jimmie. Jag avstår från den spekulationen. Jag tror att de tre partiledarna för våra största partier har gjort ungefär samma analys och kommit fram till ungefär samma retoriska slutsatser. Krångligare behöver det inte vara.

Däremot skulle man, om man utgår från Järvatalen, knappast kunna tro att det är med Gustav Fridolin Stefan Löfven regerar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag